Osterbrunch: festlich eingedeckter Tisch

Velikonočno kosilo z družbo Klarstein

Velikonočni zajček je na poti in vi želite za podaljšan vikend povabiti svoje bližnje na odlično velikonočno kosilo? Odlična ideja! Od sladkih vafljev in slanih rulad do majhnih jedi za kosilo – tako lahko z družino in prijatelji uživate v svetovnih velikonočnih receptih. Tako bodo vsi siti in zagotovo zadovoljni. V našem vodniku za velikonočno kosilo boste našli naše najljubše ideje za recepte, nasvete in namige za postrežbo dobrot, izdelke za lažjo pripravo in še veliko več za vaše velikonočno kosilo! Uživajte v branju in odkrivanju.

Vsebina: velikonočno kosilo od A do Ž

Ideje za recepte: naši poudarki za uspešno velikonočno kosilo

Priprava: nakup in z nakupom povezane malenkosti

V kuhinji: katere jedi znate dobro pripraviti?

Čas je, da pripravite mizo: navodilo za odlično pripravo kosila

In kaj še? Zdravljica, sladkarije in podobno.

Veliko ostankov? Naši nasveti za manj zavržene hrane

Ideje za recepte: naši poudarki za posrečeno velikonočno kosilo

Za nakup in pripravo morate najprej pripraviti načrt za vse okusne jedi, ki jih boste postregli. V Klarsteinu obožujemo pomlad, velikonočni čas in predvsem obilne malice vse do poldneva. Zato smo v naših vodnikih začeli z izbiro naših najbolj priljubljenih receptov za velikonočno kosilo. Od klasičnih zajtrkov do vročih pojedin in sladkih skušnjav – vsak bo lahko našel nekaj zase. Izberite in pripravite pozno kosilo po svojih željah in željah svojih gostov!

Sladki recepti

Slasten jagodni drobljenec, jogurt z okusnim posipom, doma pečeno velikonočno gnezdo ali sočna torta (po izbiri za popoldne). Naši recepti bodo posladkali kosilo za vas in vaše goste. Seveda lahko vsak recept prilagodite svojim željam in preferencam. Bodite ustvarjalni!

Izdatni recepti

Za pozno malico morajo biti nekatere jedi res obilne. Za zajtrk in kosilo lahko gostom ponudite vaflje z jajcem, okusne domače namaze, panini, pite, zavitke in še veliko ve

Kruh in žemlje

Seveda lahko kruh, žemlje in sladko pecivo kupite tudi isti dan zjutraj. Če imate čas, voljo in želite narediti pravi vtis na svoje goste, lahko jih spečete tudi sami! Naj vas navdihnejo naše pekovske kreacije.

Pijače

Za pozen zajtrk morate pripraviti tudi pijačo. Čaj in kava sta seveda vedno dobrodošli. Po želji lahko pripravite kosilo s penečim vinom ali šampanjcem. Domači sokovi, limonade in podobno tudi vedno pridejo prav. Za vas smo zbrali nekaj naših najljubših:

Priprava: nakup in z nakupom povezane malenkosti

Preden se v kuhinji začne zares nekaj dogajati, morate kupiti vse, kar boste potrebovali za kosilo. To je najbolje storiti en ali celo dva dni prej. Zlasti če želite nekaj dobrot pripraviti sami, prihranili boste tako veliko časa in stresa. Razmislite, ali se želite osredotočiti na zajtrk ali kosilo, kateri recepti se dobro ujemajo in kako lahko vsakemu gostu ponudite nekaj zanimivega. Izbirate lahko med našimi idejami za recepte, lahko ste ustvarjalni ali pa uporabite klasične recepte, ki se jih spomnite iz otroštva. Ko določite različice in ideje, lahko začnete.

Priporočamo: naprej se odločite, kaj točno želite pripraviti in katere sestavine boste potrebovali. Glede na vaše prehranjevalne navade in število gostov je lahko nakupovanje zelo različno. Napišite nakupovalni seznam, da ne boste česa pozabili, in načrtujte več sestavin za recepte, ki jih še niste poskusili. Če vam kaj ne uspe ob prvem poskusu, lahko poskusite ponovno.

Pri nakupovanju za velikonočno kosilo poiščite sveže, raznolike in po možnosti regionalne izdelke. Včasih se tako osredotočite na glavne sestavine, da zlahka pozabite na majhne stvari okoli njih. Zato smo za vas pripravili seznam stvari, na katere ne smete pozabiti:

 • Sestavine za recepte
 • Sestavine za prigrizek (namazi, narezki, zelenjava, sadje)
 • Osnovne sestavine (sol, poper, druge začimbe, olje)
 • Dodatki za pijače (kava, čaj, sokovi, limonade)
 • Okraski (prtički, cvetje, sveče)
 • Sestavine za okrasitev in postrežbo (slamice, redkvice, paradižnik, malo solate)
 • Sladkarije (velikonočni zajčki, čokoladna jajca itd.)

Če imate veliko gostov, morate poskrbeti, da imate doma dovolj krožnikov, skled, jedilnega pribora itd., da lahko mizo lepo in harmonično pogrnete.

V kuhinji: katere jedi znate dobro pripraviti?

Za takšno kosilo, v katerem seveda želite uživati tudi vi, je priprava ključnega pomena. Omake, namazi, domače pecivo, velikonočna jajca in podobno – vse to je treba pripraviti dan prej. Tako jih boste na dan kosila postavili na mizo in bodo videti odlično. Pri pripravi se prepričajte, da veste, kako najbolje shraniti dobrote čez noč. Večino stvari je verjetno treba shraniti v hladilniku. Pri tem se je treba vprašati: ali bo v hladilniku dovolj prostora za vse?

Ponujamo vam seznam stvari, ki jih lahko pripravite dan prej:

 • Kvašeno pecivo Kvašeno testo lahko pripravite dan prej in ga takoj spečete. Lahko pa testo oblikujete v želeno obliko in ga pustite vzhajati (namesto nekaj ur na sobni temperaturi) čez noč v hladilniku. Tako se testo počasi in enakomerno razteza. Naslednji dan ga pustite pri sobni temperaturi približno eno uro, nato pa ga dajte v pečico.
 • Kruh, rogljički in velikonočne pletenice S kvasom ali brez kvasa lahko dan prej spečete sveže pecivo in ga pustite čez noč, dokler ga naslednji dan ne boste potrebovali. Posode za kruh so idealne za shranjevanje kruha in žemljic.
 • Zelenjava in sadje Da, surovo hrano lahko pripravite dan prej. Pomembno je pravilno shranjevanje. Korenje, kumare, kolerabo in drugo zelenjavo lahko preprosto položite v pločevinke ali kozarce in jih napolnite z vodo. Tako se ne izsušijo in so pripravljene za prigrizek naslednji dan.
 • Omake in namazi Domače omake in namazi so vedno odlični. Kreme lahko pripravite tudi dan prej in jih shranite v neprepustni posodi v hladilniku.
 • Sladko pecivo Ne glede na to, ali gre za tortice, mafine, drobljenec ali drugo pecivo. Enako velja tudi v tem primeru: specite jih dan prej in ohlajene shranite v posodo za torto, sladka skušnjava bo brez težav zdržala čez noč. Če želite nekatere od njih postreči tople (na primer drobljenec), lahko jih tik pred serviranjem preprosto segrejete v pečici.
 • Pijača Sokove, ledene čaje in številne druge napitke lahko pripravite dan prej in jih shranite v hladilniku. Pripravite lahko osnovne sestavine za gazirano limonado, vendar morate vodo ali druge gazirane pijače postreči sveže.

Poleg vseh stvari, ki jih lahko zelo dobro pripravite, seveda obstajajo jedi in deli velikonočnega kosila, ki jih morate na mizo prinesti sveže. Sem spadajo na primer vaflji, tople jajčne jedi, kot so umešana in poširana jajca, jajca na oko, panini in sendviči. Dimljeno meso in sire je treba pripraviti največ nekaj ur prej in jih shraniti v hladilniku.

Čas je, da pripravite mizo: tukaj je navodilo, kako odlično pripraviti kosilo

Pripravite mizo za velikonočno kosilo

Ker je pozno kosilo kombinacija manjših obrokov od zajtrka in kosila, je dogajanje precej pestro. Vse morate spraviti na mizo in mora izgledati elegantno? Včasih to ni tako preprosto. Glede na to, koliko gostov ste povabili na kosilo, lahko vse jedi postavite na mizo, ali pa se odločite za samopostrežno mizo ali nekaj vmesnega.

Na mizo lahko na primer postavite osnovne stvari, kot so žemljice, kruh, narezki in podobno, na sosednjo mizo pa postavite pijačo, specialitete in večje jedi ter jedi z jajci. Tako lahko vsak dobi, kar želi, ali pa lahko še naprej ponujate stvari, ki jih v vmesnem času morda zmanjka.

Pri pogrinjkih poskrbite, da bo imel vsak gost dovolj prostora. Za vsakogar je treba pripraviti velik krožnik ali manjšo skledo (za solate, surovo zelenjavo, omake itd.), kozarec, jedilni pribor in prtičke. Če pripravljate samopostrežno mizo, lahko nanjo razporedite več posode in prtičkov, da bodo lahko gostje po potrebi zamenjali umazane krožnike.

In potem? Zdravljica, sladkarije itd.

Ali se bodo vaši gostje po kosilu zadržali malo dlje? Takrat se lahko zgodi, da bodo vsi sprva zelo siti in letargični. Zato ponudite po poznem kosilu lahke in osvežilne pijače. Celo majhen kozarček žganja ali espressa (za tiste, ki ga lahko spijejo) lahko povrne delovanje prebave (domnevno) in prečisti želodec. Če imate s seboj manjše otroke, se lahko na vrtu podate v iskanje velikonočnih jajc in drugih sladkarij. Že dolg sprehod vam lahko izboljša razpoloženje, tako da se popoldne spet pojavi želja po piškotih in pecivu. Tako boste imeli manj ostankov hrane, vaši gostje pa bodo čutili, da je zanje dobro poskrbljeno.

Veliko ostankov? Naši nasveti za manj zavržene hrane

Pozno kosilo je končano, vsi so siti in zadovoljni. Kaj ostane: barvni ostanki. Ali je od vsake jedi nekaj malega ostalo in se sprašujete, kaj boste naredili z ostanki? Za vas imamo nekaj nasvetov!

 • Razdelite jedi, ki jih je mogoče razdeliti Vprašajte goste, ali želijo kaj odnesti domov. Z žemljo, kruhkom, pito ali paninijem lahko na dolgi poti domov lahko koga razveselite.
 • Bodite ustvarjalni in kombinirajte Veliko stvari lahko naslednji dan ponovno uporabite in pripravite nove jedi. Vaflje lahko obložimo in iz njih v pečici pripravimo pica vaflje, veliko omak je odličnih tudi kot preliv za solato, nekatere pa celo kot omake za testenine itd. Sadje in zelenjavo lahko kombinirate in naredite zanimive solate, kruh in žemljice pa lahko popečete, da postanejo pravi gastronomski vrhunec ali okusni krutončki. Vaša ustvarjalnost nima meja.
 • Sestavine za konzerviranje Enostavno, a domiselno: kruh ali žemljice lahko zamrznete in jih lahko shranite, dokler jih ne boste potrebovali. Sadje in zelenjavo lahko posušite in iz njih pripravite okusne sadne ali zelenjavne krhlje. Posušeno zelenjavo lahko tudi predelamo v prah in jo uporabimo pri pripravi zelenjavne juhe. Z našimi dehidratorji se lahko aktivno borite proti zavrženi hrani in v okusnih sestavinah uživate dlje časa!

S tem smo končali naš vodnik po velikonočnih kosilih. Upamo, da smo vam pomagali pri načrtovanju kosila ali da ste zdaj res motivirani, da ga znova organizirate. Želimo vam veliko zabave in vam lahko le svetujemo: Če želite dobiti nove in zanimive recepte, pokukajte v našo revijo in poiščite točno to, kar si želite. V zvezi s tem vam želim srečno veliko noč in veselo praznovanje!

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.