Halloumi syr je pôvodom z Grécka

Sir halloumi je zaklad iz Grčije, spoznajte ga

Če zanj še niste slišali ali ga še niste preizkusili, morate to čim prej popraviti. Sir Halloumi ni le zanimivega okusa, ampak tudi zdrav. Pogledali smo, od kod prihaja, kakšne so njegove prednosti, kako ga pripraviti in našli tudi nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili pri kuhanju.

Vsebina članka:

  • Zakaj je sir halloumi priljubljen?
  • To je zdrava hrana
  • Kje kupiti sir halloumi in kako izbrati kakovosten sir?
  • Kako pripraviti sir halloumi
  • Odkrijte okusne recepte
  • Spoznajte trike kuharjev

Sir halloumi izvira z otoka Cipra. Narejen je iz ovčjega ali kozjega mleka, lahko tudi iz obeh hkrati. Obstaja veliko teorij o nastanku tega sira, vendar večina virov navaja, da izvira iz antične Grčije in Rima.

Ena teorija govori, da je bil ta sir prvič narejen na Cipru v bronasti dobi, ko so lokalni pastirji preizkusili nov način njegove izdelave. Po drugi teoriji se je halloumi razvil v času, ko je bil Ciper pod oblastjo Osmanskega cesarstva. Lokalni pastirji so takrat za mehčanje sira uporabljali sodo, ki so jo pozneje nadomestili s smetano.

Halloumi je znan po tem, da prenese visoke temperature, zato je priljubljena sestavina za peko na žaru in pečenje. Danes sira halloumi ne uživajo le na Cipru, temveč tudi v drugih državah, kot so Grčija, Turčija, Izrael, Avstralija in vsa Evropa.

Zakaj je sir halloumi priljubljen?

Sir Halloumi na črni ponvi z zelenjavo.

Če se sprašujete, zakaj se je ta sir udomačil po celem svetu in še naprej pridobiva na priljubljenosti, je to preprosto:

  1. Edinstven profil okusa: Ima izrazito slan okus in nežno hrustljavo teksturo. Ko se opeče, se rahlo zmehča, zato je njegova tekstura pogosto podobna smoli.
  2. Vegetarijanska in keto prehrana: je odlična izbira za vegetarijance in ljudi, ki sledijo načelom keto diete. Vsebuje veliko beljakovin in malo ogljikovih hidratov.
  3. Ustvarjalne surovine: lahko jih ocvremo v ponvi, spečemo na žaru, ocvremo na suhem ali uporabimo kot sestavino v različnih jedeh. Na primer v solatah, sendvičih ali testeninah.
  4. Trendi v gastronomiji: V zadnjih letih se gastronomija osredotoča na preproste, kakovostne in lokalno pridelane sestavine, ki so lahko dostopne in jih je mogoče kombinirati z različnimi vrstami hrane. Halloumi je odlična izbira za ta trend.

To je zdrava hrana

Vendar pa vas k vključitvi halloumija v svojo prehrano ne bi smela spodbuditi le priljubljenost ali trendi. Zaradi naslednjih lastnosti spada v kategorijo zdravih živil:

  • Vsebuje veliko beljakovin, ki so pomembne za rast in obnavljanje tkiv. Beljakovine prav tako pomagajo ohranjati mišice in povečujejo občutek sitosti, kar lahko pomaga pri nadzoru telesne teže.
  • Vsebuje malo ogljikovih hidratov, zato je dobra izbira za ljudi, ki se želijo držati diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
  • Vsebuje minerale in vitamine, kot sta kalcij in fosfor, ki sta pomembna za zdrave kosti in zobe. Vsebuje tudi vitamin B12, ki pomaga ohranjati zdravje živčnega sistema.
  • Skorajda ne vsebuje laktoze. Za ljudi, ki ne prenašajo laktoze, je halloumi lahko dober vir beljakovin in kalcija.

Kljub vsem prednostim halloumija vsebuje veliko maščob in natrija, zato ga je treba uživati zmerno, kot uravnotežene prehrane skupaj z drugimi viri beljakovin in zelenjave.

Kje kupiti sir halloumi in kako izbrati kakovosten sir?

Danes lahko halloumi kupite dobesedno povsod. V supermarketih boste našli ponudbo več proizvajalcev ali različice z okusom zelišč. V specializiranih ali majhnih trgovinah lahko najdete halloumi malih proizvajalcev, ki je pogosto boljše kakovosti.

Kako izbrati kakovosten halloumi? V majhni, morda celo specializirani trgovini, seveda vprašate prodajalca. Toda na kaj je treba biti pozoren v supermarketu?

Izogibajte se nepotrebnim dodatkom in umetnim zgoščevalcem. Naravna barva tega sira je bela, obarvane različice vsebujejo kemične živilske sestavine. Zato izberite halloumi z izključno naravnimi sestavinami, tj. mlekom, soljo in naravnim zgoščevalcem.

Država porekla je lahko pokazatelj kakovosti. Najkakovostnejši je iz Grčije, Cipra in Turčije. Vendar to ne pomeni, da vaš lokalni proizvajalec ne more proizvajati kakovostnega sira.

Ko si ogledate tablico sira, preverite njeno konsistenco. Sir mora biti krhek, vendar ne suh ali drobljiv.

Pri sobni temperaturi se zagotovo ne sme stopiti. Izberite halloumi z mehko, a čvrsto teksturo. Izogibajte se kosov z madeži.

Halloumi mora imeti blag, mlečen vonj, ki nakazuje, da je svež. Pri pakiranih izdelkih je to seveda težko preveriti, zato preprosto poglejte datum veljavnosti. Če je halloumi še vedno pred iztekom roka uporabnosti in ima le še nekaj tednov ali dni, raje izberite drugega.

Kako pripraviti sir halloumi

Če je halloumi za vas novost, boste zagotovo našli nekaj nasvetov, kako ga pripraviti. Morda vas bomo navdihnili tudi, če je ta sir redno na vašem nakupovalnem seznamu. Lahko ima glavno vlogo v obroku, lahko pa je tudi priloga ali prefinjen okus, skrit v solati.

Solata Halloumi

Sir halloumi na žaru: Kako speči sir halloumi? Za to je kot nalašč, saj ohranja čvrsto konsistenco in ne teče. Sir narežite na rezine, jih premažite z oljčnim oljem in jih na obeh straneh približno 2-3 minute pecite na žaru, da postanejo zlate barve. Postrezite ga s svežo zelenjavo ali zelenjavo z žara in uživajte v odličnem poletnem obroku.

Kot ocvrti sir: halloumi lahko ocvremo tudi v ponvi. Preprosto ga narežite na rezine, povaljajte v moki in na obeh straneh zlato rjavo ocvrite na oljčnem olju. Postrezite ga s prilogami, kot so zelenjavne solate, pečen krompir ali celo čips.

Zavrite ga: Halloumi se lahko tudi kuha, vendar je treba upoštevati, da med kuhanjem izgubi čvrstost. Najbolje je, da ga v osoljeni vodi kuhate le kratek čas, približno 2-3 minute. Tako pripravljen je lahko odlična sestavina solat ali celo pice.

Peka je klasična: halloumi narežite na rezine, jih premažite z oljčnim oljem in jih dajte v pečico peči približno 10-15 minut, da postanejo zlate barve. Pečen halloumi je na primer primeren tudi za sendvič.

Tudi kuhanje v pari: Tudi ta način priprave ni problematičen. To traja 2-3 minute. V tem primeru ste pripravili odlično in zdravo prilogo.

Kateri je najboljši recept za sir halloumi? Tisti, ki vam je najbolj všeč. Tradicionalno smo za navdih izbrali nekaj receptov, ki bodo obogatili. Z njim lahko nadomestite originalni sir ali celo slanino, lahko pa ga naribate ali sesekljate in z njim okusite solato.

Spoznajte trike kuharjev

Tako kot za vsako drugo sestavino je tudi pri tem grškem siru nekaj nasvetov, da bo kuhanje lažje in pripravljena jed še okusnejša. Te trike morate obvladati:

  • Preden začnete pripravljati halloumi, ga pustite, da se odcedi na papirju ali čajni brisači, da odstranite odvečno vlago in izboljšate teksturo.
  • Če se odločite za peko na žaru ali v ponvi, halloumi za nekaj minut namočite v vodo, da se površina zmehča. Tako bo sir dobil zlato barvo in se ne bo prehitro ocvrl.
  • Ne pozabite, da halloumi vsebuje veliko soli, zato ga med pripravo jedi ni treba neposredno soliti. Namesto tega ga narežite na tanjše rezine in ga pred peko na žaru ali cvrtjem za 30 minut namočite v mleko.
  • Pripravite dovolj veliko ponev ali žar krožnik, da boste lahko lepo razporedili narezan halloumi. Halloumi pripravite na srednji temperaturi.
  • Poskusite tudi z mariniranjem s halloumijem. Na primer v mešanici oljčnega olja, česna, medu in limoninega soka. Z mariniranjem dobi dodatno plast okusa in postane mehkejši.
  • Če želite halloumi speči v pečici, ga obvezno premažite z oljčnim oljem in potresite z rahlo začimbo, kot je origano. Pecite pri 200 °C približno 10-15 minut, dokler se ne obarvajo zlato.
  • Ali se vam halloumi pri peki na žaru ali v pečici teče? Naslednjič ga pred kuhanjem za nekaj časa postavite v zamrzovalnik. Ta sir mora biti dobro staran, da ohrani čvrsto konsistenco.

Se vam cedijo sline? Zato ne odlašajte in čim prej poskusite ta grški zaklad! Halloumi vas bo očaral in zaljubili se boste vanj. Brez njega ni naslednjega piknika in peke na žaru.