bageta a kvety

Bageta: Pripravite simbol francoske kuhinje doma

Nezahtevna poslastica, ki je imela velik vpliv na francosko kuhinjo. Bageta je priljubljena zaradi svoje preprostosti in vsestranskosti, pa tudi zato, ker odpira vrata kulinarični ustvarjalnosti. Kako doma pripraviti tradicionalno francosko bageto? Kako jo izboljšati? Kje in kako se bageta uporablja v kulinariki?

Bageta je simbol Francije, katere zgodovina sega v 19. stoletje. Bil je ključni element pri razvoju francoske kuhinje. Gre za pecivo, imenovano tudi kruh. Prepoznate ga po značilni ovalni obliki.

Običajno je narejen iz pšenične moke, vode, kvasa in soli. Bageta se tradicionalno peče v pečici pri visoki temperaturi, kar ji daje lepo hrustljavo skorjico in mehko notranjost. Danes je priljubljena po vsem svetu, obstajajo pa različne različice, ki se razlikujejo po sestavi in videzu.

Bageta je posledica spremembe zakonodaje

V pekarnah v Parizu so pekli dolg, ovalen kruh z debelo skorjo in mehko sredico, ki so ga imenovali “pain viennois” ali “dunajski kruh”. Ta vrsta kruha je bila priljubljena med premožnejšimi prebivalci Pariza.

Zakon iz leta 1920, ki je pekarnam prepovedal odpiranje v zgodnjih jutranjih urah, je peke prisilil, da so spremenili svoje recepte za kruh, da je bil ta pečen čim hitreje. Tako je nastala bageta, kot jo poznamo danes. Takoj je postal priljubljen po vsej Franciji in pridobil na priljubljenosti med vsemi sloji prebivalstva.

Pripravite jo doma… po vašem okusu

Če se vam začnejo cediti sline in zagledate sveže pečeno hrustljavo bageto z najljubšimi dobrotami, vam ni treba takoj steči v pekarno. Preizkusite recept za izvirno francosko bageto. Dobili smo ga od navdušenega francoskega peka.

Originalna francoska bageta

Skrivnost doživetja bagete je v tem, da v pripravo vložite dodaten trud. Sestavine so seveda pomemben del. Uporabiti morate moko T650, ki je pšenična moka, navadna in polsvetla. Tradicionalno se priporoča za peko kruha. Mimogrede, oznaka T označuje, koliko mineralov je v 100 gramih suhe snovi moke. Večja kot je številka, več mineralov je v moki. Visoki T-ji vsebujejo tudi manj glutena.

V receptih za izvirno francosko bageto boste našli tudi različne vrste kvasa. Naš francoski vir nam je zagotovil, da je primeren tako suhi kot sveži kvas. Razlika je v količini, ki jo uporabite. Za 6 baget boste potrebovali 16 gramov svežega kvasa, suhega kvasa pa le 8 gramov.

Ko boste vedeli, kako speči bageto, jo prilagodite po svojih željah. Če boste tradicionalni domači bageti dodali svoj edinstveni dotik, bo še boljša. Prilagodite jo svojemu okusu. Naši nasveti so:

 • Če uporabite kakovostnejše sestavine, bo imela bageta boljši okus in teksturo.
 • Če v testo dodate zelišča in začimbe, dobi bageta povsem nov profil okusa. Uporabite na primer svež rožmarin, timijan in se ne bojte zelo močnih aromatičnih dodatkov, kot je česen.
 • Preizkusite alternative, kot so različne vrste moke, seveda tudi brezglutenske, ali celo uporabite delikatesni kvas, ki ga obožujejo vegani.

Domače bagete, ki jih gnete ročno ali s pomočnikom?

Pravi poznavalci so se gotovo vprašali, kakšna je razlika med ročnim gnetenjem testa za bagete in uporabo kuhinjskega robota. Nastali okus je seveda odvisen od želja vsakega posameznika, vendar so to prednosti in slabosti obeh načinov priprave testa.

Ročno gnetenje:

Prednosti:

 • Tako lahko bolje nadzorujete konsistenco testa in ga prilagodite svojim potrebam.
 • Uživate lahko v procesu peke in občutku povezanosti s hrano, ki jo pripravljate.

Slabosti:

 • Če je treba testo gnesti dlje časa, je to lahko naporno za roke in zapestja.
 • Če niste izkušeni peki, je lahko težko doseči enakomerno testo.

Gnetenje s kuhinjskim robotom:

Prednosti:

 • Je hitrejši in manj zahteven za telesno moč.
 • Lahko ste prepričani, da je testo dobro premešano in enakomerno pregneteno.

Slabosti:

 • Če morate kupiti kuhinjski robot, je to lahko dražje.
 • Gnetenje je lahko manj intuitivno in manj zabavno kot ročno.

Ali je mogoče domačo bageto shraniti? Seveda!

Priprava testa in sama peka sta zabavni. Kaj pa pečene bagete, ki so vam ostale? Če jih pravilno shranite, bodo dlje časa ohranili svežino in okus:

 • Za shranjevanje uporabite papirnato ali platneno vrečko: Vrečke je treba shranjevati zunaj neposredne sončne svetlobe in vlage. Papirnata ali platnena vrečka omogoča kroženje zraka.
 • Shranjujte ga pri sobni temperaturi: Vrečke je treba hraniti na sobni temperaturi in ne v hladilniku. Zaradi hlajenja lahko bageta izgubi strukturo in se strdi.
 • Bagete pred shranjevanjem ne režite: Bagete ne smete rezati, dokler je ne pojeste. Če jo prerežete, se testo začne sušiti in bageta se hitro pokvari.
 • Pojejte jo čim prej: bageta je najboljša, ko je sveža. Še vedno je topla, zato je dobesedno poslastica, vendar boste prvi dan v njej resnično uživali.
 • Zamrzovanje: Bageto zavijte v plastično folijo ali ohlapno v papirnato vrečko. Odmrznite jo pri sobni temperaturi, saj gurmani ne priporočajo odmrzovanja v pečici.

Tako shranjena pogača bo v dobrem stanju zdržala 2-3 dni. Starejše bagete lahko uporabite za hrenovke ali jih posušite za drobtine. Zamrznjeno bageto je treba porabiti v 2 mesecih.

Kje vse v gastronomiji lahko najdete bageto?

Kot smo že omenili, je bageta doma v kuhinjah po vsem svetu in se uporablja na različne načine. Za navdih smo izbrali najpogostejše, vendar vaša domišljija ni omejena.

1. V francoski kuhinji je bageta samoumevna. Uporablja se kot dodatek k različnim jedem, kot so sir, juhe, solate in morski sadeži.

2. Polnjena bageta je v srednjeevropski regiji zelo priljubljena. Zaradi svoje oblike je primerna za polnjenje z različnimi sestavinami in ustvarjanje različnih kombinacij okusov.

3. Bageta je osnova za italijansko brusketo, ki jo narežemo na rezine, popečemo in nato obložimo z različnimi sestavinami, kot so paradižnik, česen, bazilika in oljčno olje.

4 V španski kuhinji se bageta uporablja za pripravo tapasov, majhnih prigrizkov, ki se jedo v družbi in postrežejo kot predjed.

5 Bageta se pogosto uporablja tudi za pripravo različnih sendvičev. Glede na okus in želje lahko bageto namažete z maslom, pašteto ali drugim namazom in jo okrasite z različnimi sestavinami.

6. Ulična hrana? Bageta se uporablja tudi kot osnova za različne vrste ulične hrane, kot so vietnamski bánh mì ali mehiški sendviči torta.

7. V nekaterih kuhinjah se bageta uporablja tudi kot osnova za hitre in enostavne pice. Bageta se prereže na pol, namaže z omako, potrese s sirom in drugimi sestavinami, kot so šunka, olive in paprika.

Katere vrste baget sploh poznamo?

Različne vrste baget na temnem lesu.

Tradicionalna francoska bageta je dolga, ozka in ima hrustljavo skorjico. Razširjene pa so tudi druge vrste baget, ki so po svoje že tradicionalne, vendar se razlikujejo od pravega originala.

Baguette de Tradition

Narejena je iz tradicionalnih sestavin, moke, vode, kvasa in soli. Vendar ima mehkejšo notranjost in intenzivnejši okus kot običajna bageta.

Baguette de Campagne

Pripravljena je iz polnozrnate moke, ki je zmešana s posebnim kvasom. Ima močnejši okus in debelejšo ter temnejšo skorjo kot običajna bageta.

Baguette aux Céréales

Vsebuje cela žita, kot so ovseni kosmiči, ječmen, pšenica ali sončnice. Ima močnejši okus in teksturo kot običajna bageta.

Baguette Intégrale

Pripravljena je iz polnozrnate moke in je brez dodatkov. Ima temno skorjo in gostejšo notranjost z izrazitim polnozrnatim okusom.

Baguette Viennoise

Zaradi dodanega masla in mleka ima vedno mehkejšo teksturo. Je bolj sladka kot slan kruh in se pogosto postreže z marmelado ali maslom.

Baguette de Seigle

Ta vrsta bagete je narejena iz ržene moke in ima temnejšo skorjo ter močnejši okus kot tradicionalna bageta.

Najboljša bageta na svetu?

Bi radi poskusili najboljšo bageto na svetu? Ni organizacije ali vodnika, ki bi redno ocenjeval bagete v restavracijah, bifejih ali bistrojih po vsem svetu. Vendar je veliko restavracij in pekarn, ki so specializirane za bagete in si prizadevajo ustvariti najboljšo možno različico tega francoskega kruha.

Poleg tega potekajo tudi svetovna tekmovanja v peki baget. Tako na primer vsako leto v Parizu razglasijo zmagovalca tekmovanja Best Baguette Paris, na svetovnem prvenstvu pekov, ki poteka vsaki dve leti, pa prav tako ocenjujejo kakovost baget.

Verjetno tega ne bi pričakovali od bagete…

Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je bila najdaljša kadar koli pečena bageta dolga 132,62 m. Bageta je bila leta 2019 pečena v okviru dobrodelnega dogodka, ki ga je organiziral italijanski Rdeči križ v mestu Como v Italiji.

Francozi pa v svetu rekordov na področju baget ne zaostajajo veliko. Pariška pekarna Le Grenier à Pain je znana po tem, da že več kot 200 let peče bagete po tradicionalnem receptu. Tako vsaj trdijo lastniki pekarne.

Naši recepti z bagetami morda ne bodo podirali kaloričnih ali kilogramskih rekordov, zagotovo pa bodo pozitivno vplivali na vaše brbončice. Uživajte v kuhanju in grizljanju. Želimo vam dober tek.