Eis selber machen: der große Guide. Eis wird auf einem Teller und in der Schale präsentiert.

Domači sladoled: Pripravite osvežilno poslastico točno po svojem okusu

Ste že kdaj pripravili domači sladoled? Ne glede na to, ali gre za sladoled, sladko smetano, sorbet, dietni ali klasični sladoled: domači sladoled ima posebno mesto v naših srcih, saj vedno natančno vemo, iz katerih sestavin je narejen.

Poznavanje sestavin in uporaba kakovostnih sestavin – zato se splača hrano in priboljške pripravljati doma. Poleg tega je zabavno! Za vas smo pripravili odličen vodnik po domačem sladoledu. Povzeli smo vse, kar je pomembno in potrebno, od osnovnega recepta, uporabe ali neuporabe aparata za pripravo sladoleda do receptov in veganskih sladoledov. Če želite začeti poletje s slastnim domačim sladoledom, se nam pridružite že zdaj!

Vsebina članka

Domači sladoled – zakaj ga sploh pripravljati?

Nič ni lažjega, kot kupiti sladoled v supermarketu ali na priljubljeni stojnici. Zakaj bi ga torej pripravljali doma? Domači sladoled nudi več razlogov, zaradi katerih je vredno preživeti nekaj časa v kuhinji.

 • Sveže in naravne sestavine: Ko izdelujete svoj sladoled, natančno veste, kaj uporabljate. Odločite se, kaj bo v sladoledu, in poskrbite, da bo vse sveže in kakovostno. To je lahko velika prednost, zlasti če imate alergije ali preobčutljivosti.
 • Najljubši okusi: Izberete lahko okuse in arome, ki jih imate radi, in ustvarite svoj okus sladoleda, ki ga je težko najti v trgovini ali pa sploh ni na voljo. Eksperimentiranje z novimi sestavinami je zabavno.
 • Nižja vsebnost sladkorja: Sami lahko določite, koliko sladkorja bo vseboval vaš sladoled in če sploh ga bo vseboval. Uporabite lahko navaden sladkor ali drugo sladilo, ki ima manj kalorij ali ga bolje prenašate.
 • Prihranili boste: Če imate res radi sladoled in si ga privoščite ob vsaki priložnosti, potem ste gotovo opazili, da lahko ta vaša ljubezen iz vaše denarnice potegne kar nekaj denarja. Z domačim sladoledom lahko uporabite cenejše sestavine ali naredite več sladoleda v eni seriji.
 • Zabava za vso družino: Ste že kdaj organizirali sladoledno zabavo? Skupna priprava domačega sladoleda, eksperimentiranje in preizkušanje novih okusov je lahko odlična dejavnost za družino in prijatelje. Zlasti otroci se lahko veliko naučijo in preizkusijo.

Domači sladoled je vsekakor vreden časa, ki ga porabite za njegovo pripravo. Čeprav ga v resnici ni veliko. Bi ga poskusili? Potem preizkusite naš osnovni recept ali katerega od bolj zahtevnih.

Katere vrste sladoleda poznamo in v čem se razlikujejo?

Preden začnete pripravljati sestavine, si podrobneje oglejmo sam sladoled. Obstaja veliko vrst te osvežilne poslastice. Vsaka država ga proizvaja na drugačen način, vsaka pa prilagaja proizvodnjo in sestavine v svoji regiji. Pri nas je verjetno najbolj priljubljen sladoled iz mleka in smetane, vendar pa po priljubljenosti ne zaostajajo niti lučke, sorbeti ali zamrznjeni jogurti. To je osnovna delitev sladoledov:

 • Kremni sladoled: kremast sladoled na osnovi mleka, pogosto aromatiziran s koščki sadja ali čokolade.
 • Mlečni sladoled: običajno je sestavljen iz vsaj 70 % mleka in je aromatiziran s sladkorjem, sadno kašo in drugimi sestavinami.
 • Gelato: italijanska vrsta sladoleda, ki se bolj temeljito meša, s čimer se iz sladoledne mešanice iztisne največ zraka, sladoled pa je gostejši in bolj kremast.
 • Mehki sladoled: lahek in puhast sladoled, ki je pogosto narejen iz mešanice mleka, smetane, sladkorja in arom.
 • Šerbet: vrsta sladoleda, ki je običajno narejen iz mleka, sadnega soka, sladkorja in arom. Je zelo podoben sorbetu – razlika je v dodajanju mleka.
 • Parfait: Tradicionalno je narejen iz mešanice rumenjakov, sladkorja in smetane, ki se v vodni kopeli stepejo do kremaste konsistence. To zmes nato zmešamo z drugimi sestavinami, kot je stopljena čokolada ali sadni pire, in zamrznemo v zamrzovalniku, dokler se ne strdi.
 • Zamrznjeni jogurt: zamrznjeni jogurt je sladica iz jogurta. Podoben je sladoledu, vendar ima manj maščob in kalorij. Dodajo se lahko različni okusi in dodatki.
 • Sorbet: ledena sadna sladica, ki je običajno veganska in brez mleka.
 • Granita: ledena pijača iz zamrznjene vode, sladkorja in arome.
 • Lučke: zamrznjene sladice, običajno na palčki.
 • Nicecream: Osnova je krema iz zrelih banan, ki so narezane na manjše koščke in nato zamrznjene. Nato jih zmešamo do kremaste konsistence. Za popestritev okusa se pogosto dodajo druge sestavine, kot so sadje, oreščki, čokolada ali začimbe.

Domači sladoled – z aparatom za sladoled ali brez njega?

Z aparatom boste zlahka pripravili mlečni, smetanov in sadni sladoled ter domači sorbet ali zamrznjeni jogurt. Za pripravo sladoleda, kot so parfait, lučke, granita ali nicecream, običajno potrebujete le mešalnik ali ustrezen model. Vendar je za pripravo res kremastega sladoleda, kot ga dobite v sladoledarni, lahko nekoliko bolj zapleteno. Razložili vam bomo, kako lahko izdelate svoj sladoled z aparatom za sladoled ali brez njega ter kakšne so prednosti in slabosti. Za začetek je pomembno, da obvladate osnovni recept. Sestavine so enake, ne glede na to, ali uporabljate aparat za pripravo sladoleda ali sladoled pripravite brez njega. Razlike so le v postopku.

Osnovni recept za domači sladoled

Sestavine

500 ml smetane (ali mleka)
1 čajna žlička ekstrakta vanilije ali vanilijevega sladkorja
150 g sladkorja
5 rumenjakov

Postopek:

 1. Smetano segrejte v loncu, vendar ne sme zavreti. Če imate kuhinjski termometer, je najvišja temperatura 80 °C.
 2. Dodajte vanilijev ekstrakt ali vanilijev sladkor in dobro premešajte. Pri temperaturi približno 80 °C pustite stati 15 minut.
 3. V ločeno skledo dajte rumenjake in sladkor ter jih z ročnim mešalnikom ali metlico stepite do pene.
 4. Mešanici rumenjakov in sladkorja med nenehnim mešanjem počasi dodajte vročo smetano.
 5. Mešanico vrnite v ponev in jo med nenehnim mešanjem segrevajte na nizki temperaturi, dokler se ne zgosti in se ne začne lepiti na hrbtno stran žlice. S tem preverite, ali je sladoledna zmes prave konsistence.
 6. Mešanico postavite v ledeno kopel in jo med nenehnim mešanjem ohlajujte, dokler ne doseže sobne temperature.

Nasveti za osnovni recept:

 • Uporabite lahko tudi mešanico smetane in mleka. V bistvu je to stvar okusa. Vendar pa lahko rečemo, da večja kot je vsebnost maščobe (tj. delež smetane), bolj kremast bo sladoled.
 • Uporabite lahko tudi mešanico navadnega sladkorja in na primer dekstroze, sladkorja v prahu ali drugih finih sladkorjev. Bolj ko je sladkor droben, manjši bodo ledeni kristali v zmesi in bolj kremast bo sladoled.
 • Namesto v ledeni kopeli lahko zmes ohladite tudi v hladilniku. Z mešanjem v ledeni kopeli pa se zmes premika in tako prezračuje.

Naredite svoj sladoled brez aparata za pripravo sladoleda

Ste se odločili, da boste sladoled pripravljali brez aparata za pripravo sladoleda? Postopek je naslednji:

 1. Sladoledno zmes dajte v podolgovato plitvo posodo in jo postavite v zamrzovalnik.
 2. Po 30 minutah odstranite in premešajte z vilicami ali metlico.
 3. Postopek ponavljajte, dokler sladoled ni popolnoma zamrznjen in ima kremasto konsistenco.

Z večkratnim mešanjem sladoleda boste razbili ledene kristale, ki se tvorijo v sladoledu. Tako bo sladoled mehak in kremast. Brez mešanja bodo nastali veliki ledeni kristali in sladoled bo trd.

Naredite svoj sladoled z aparatom za pripravo sladoleda

Če imate doma aparat za pripravo sladoleda in ga želite uporabiti za pripravo sladoleda, sledite naslednjim korakom:

 1. Sladoledno zmes dajte v aparat za sladoled.
 2. Mešajte 30 do 40 minut.
 3. Sladoled lahko uživate takoj ali pa ga prestavite v posodo za sladoled in postavite v zamrzovalnik. Pred postrežbo sladoled pustite, da se odtaja približno 10 minut.

Aparat ga v bistvu zmeša namesto vas. Zaradi hlajenja od zunaj, tj. od sten posode, in stalnega mešanja v sladoledno maso pride veliko zraka. Volumen sladoleda naraste in postane bolj kremast.

Katere so prednosti in slabosti priprave sladoleda z aparatom za pripravo sladoleda in brez njega?

Se ne morete odločiti, ali naj kupite aparat za pripravo sladoleda? Preverili smo prednosti in slabosti tega kuhinjskega pomočnika. Na kratko. Če želite biti bolj “obveščeni” o aparatu za pripravo sladoleda, si oglejte našo stran, kjer smo podrobno obravnavali izdelovalce sladoleda. Izvedeli boste na primer tudi, kakšna je razlika med strojem za sladoled s kompresorjem in brez njega.

Naredite svoj sladoled z aparatom za pripravo sladoleda: Naša velika ponudba!
Za naše stroje za sladoled

Naredite svoj sladoled brez aparata za pripravo sladoleda

Prednosti

 • Če sladoled pripravljate redko, boste prihranili denar.
 • Pravzaprav potrebujete le posodo z nečim, v kateri ga boste premešali.

Slabosti:

 • Za pripravo sladoleda boste porabili veliko časa, vsaj 4 ure.
 • Za res kremast sladoled morate zmes redno ročno mešati.

Naredite svoj sladoled z aparatom za pripravo sladoleda

Prednosti:

 • Glede na vrsto in pripravo je sladoled pripravljen v manj kot eni uri.
 • Brez mešanja. Ko je sladoled v aparatu, imate čas za druge stvari.
 • Sladoled kot od sladoledarja!

Slabosti:

 • Aparat za sladoled je naložba.
 • Oprema potrebuje prostor v kuhinji.

Kako pripraviti res kremast sladoled?

Ste pripravili sladoled, a je bil trd kot skala? Razlogov za to je lahko več! Medsebojno delovanje sestavin v domačem sladoledu je vedno drugačno. Obstaja več dejavnikov, na katere lahko vplivate, da bo sladoled ob naslednjem poskusu bolj kremast:

 • Zaradi večje vsebnosti maščobe je konsistenca bolj kremasta. Sladoledu dodajte maščobo tako, da združite mleko in smetano.
 • Z nenehnim mešanjem med zamrzovanjem sladoled dobi gladko in kremasto strukturo. Za enakomerno in zračno teksturo uporabite aparat za sladoled.
 • Jajčni rumenjak uporabite kot emulgator, da združite sestavine in dosežete gladko teksturo. Rumenjak vsebuje lecitin, ki deluje kot vezivo. Ta drži skupaj molekule vode in maščobe v sladoledu. Drugi emulgatorji, ki so prav tako primerni za veganske sladolede, so na primer rožičev gumi ali gumi guar. Oboje lahko kupite v ekoloških supermarketih ali na spletu.
 • Sladkor se uporablja za upočasnitev zamrzovanja in preprečevanje nastajanja ledenih kristalov, ki lahko povzročijo zrnato teksturo. Drobnejši kot je sladkor, manjši so kristali ledu. Zato lahko uporabite tudi na primer sladkor v prahu ali dekstrozo. Poskusite tudi z nadomestkom sladkorja, na primer z eritritolom. Vendar lahko poskusite tudi z nadomestki sladkorja, kot je eritritol. Lahko eksperimentirate.
 • Previdno dodajte alkohol! Seveda ta nasvet ni priporočljiv za vse vrste sladoleda, vendar vas zanj tudi ne želimo prikrajšati. Alkohol se strdi pri nižjih temperaturah kot večina drugih sestavin sladoleda. To pomeni, da sladoled po zamrznitvi ne bo tako trd. Vendar se prepričajte, da vsebnost alkohola ne presega 20 %.

Domači sladoled – nasveti in triki

Vsak profesionalec ima v rokavu nekaj nasvetov in trikov, ki mu pomagajo izboljšati njegove stvaritve. Zbrali smo tiste, ki vam bodo pomagali, da bo vaš domači sladoled še boljši. Zato bodite pozorni!

 • Trik z zajemalko za sladoled: Podobno kot pri rezanju torte je zelo koristno, če zajemalko za sladoled pred rezanjem položite v vročo vodo. Ko se segreje, bolje drsi po sladoledni zmesi in lahko oblikujete popolne kepice.
 • Strgajte zamrznjeno zmes: Ker aparati za sladoled hladijo sladoled od zunaj navznoter, se pogosto zgodi, da del sladoledne mase zamrzne na steni hladilne posode. Zamrznjeno maso lahko 2-3-krat postrgamo z lopatico, da dosežemo popolno konsistenco. Vedno ne pozabite izklopiti postopka za kuhanje sladoleda.
 • Popoln vrtinec: Želite fantastičen sladoled s sadnim vrtincem? Ko vrstite sladoled v plasti in pire, pazite, da ju ne premešate preveč. Velja pravilo: manj je več. Na ta način dosežete značilno vrtinčenje pri rezanju zajemalk.
 • Dodajte okusne in hrustljave koščke: želite sladoledu dodati koščke čokolade, sadja ali piškotov? Brez problema! Večina sladolednikov ima v pokrovu majhno loputo, ki omogoča dodajanje sestavin približno 5 minut, preden je sladoled pripravljen. Tako ne zamrznejo popolnoma in lahko v sladoledu uživate v popolnosti.

Veganski sladoled – je to mogoče?

Ni stvari, ki je ne bi bilo mogoče narediti! Seveda to velja tudi za veganski sladoled. Nekatere vrste sladoleda, na primer večina sladoledov ali sorbetov, so že po naravi veganski, saj so večinoma narejeni iz sadja. Vendar lahko pripravite tudi sladoled iz mleka in smetane brez živalskih sestavin.

Mleko in smetano lahko preprosto nadomestite z rastlinskimi nadomestki. Pogosto se uporablja kokosovo ali mandljevo mleko, ki imata že svoj sladek okus. Če želite povečati vsebnost maščob, da bo sladoled bolj kremast, lahko uporabite kokosovo olje, kot smo omenili v članku.

V članku smo omenili tudi nadomestek za jajčni rumenjak. Rožični gumi in gumi guar sta rastlinska emulgatorja, ki vežeta molekule maščobe in vode, tako da se sestavine ne ločijo.

Za zmehčanje sladoleda lahko uporabite karkoli: sadje, sadni pire, vegansko čokolado, piškote, arome in še veliko več. Vaša izbira, vaše sestavine, vaš veganski sladoled – to je preprosto, kajne?

Naši najljubši recepti za sladoled

Kako drugače kot s sladko piko zaključiti članek o gostinstvu? Za vas smo jih izbrali nekaj. To so naši najbolj priljubljeni recepti za sladoled iz naših Klarsteinovih receptov. Če jih želite spoznati ali poskusiti več, uporabite filter receptov v razdelku z recepti in izberite kategoriji sladoled in aparat za sladoled. izberite razdelek sladoled. Želimo vam dober sladek in osvežujoč tek!

Če se ne morete odločiti, vam predstavljamo sladolede, ki se jih ne moremo naveličati:

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.