Essbare Blüten: Infos, Tipps und Rezepte

Užitno cvetje: kaj morate vedeti o novem trendu?

Ali poznate užitno cvetje? So hit tega obroka! Večina cvetov je resnično užitnih, imajo različne okuse in so lahko prava obogatitev za vaše kuharske in pekovske kreacije. Jedilno cvetje smo si ogledali podrobneje in natančneje. Kateri so užitni? Kateri zagotovo ne? In kaj pravzaprav lahko naredite iz užitnega cvetja?

Upoštevajte: Vse cvetlice niso užitne! Tudi v našem članku ni bilo mogoče vključiti vseh užitnih cvetlic. Zato vedno preverite, ali je cvetje, ki ga želite uporabiti, res primerno za uživanje, preden ga zaužijete.

Vsebina članka

Katere cvetlice so užitne?

Za vas smo pripravili osnovni pregled užitnega cvetja. Vendar še zdaleč ni dokončen. Kategorija “užitno cvetje” je skoraj neskončna, zato boste vedno odkrili nove. Za boljšo preglednost smo naš osnovni pregled razdelili v štiri kategorije.

Zelišča

timijan, bazilika, rožmarin, majaron, žajbelj, drobnjak

Zelenjava

nasturcij, regrat, bučke

Sadje in jagodičevje

Bezeg, cvetovi češnje

Cvetje

Marjetica, ognjič, cvetni listi vrtnic, vijolica, sivka, sončnica, pelargonija, pelargonija, hibiskus, nageljni, nageljnove žvrklje, slez, slezenovec, pozabljivka, boraga, perzijske zlatice, meta, rman, krokodil, lilija, cvet magnolije, cvet borovnice

Užitno cvetje – kaj lahko naredite z njim?

Užitni cvetovi se jemljejo s pinceto.

Jedilno cvetje lahko v kuhinji uporabite na več načinov. Osnovno pravilo je, da ni pravil. Vse je odvisno od vaše domišljije in ustvarjalnosti. Uporabite rože tako, kot vam je všeč. Dodajamo jih na primer v ledene kocke, uporabljajo pa se tudi za okraševanje tort in drugih pekovskih dobrot. Primerni so tudi za pijače, čaje in limonade. Užitno cvetje poskrbi, da so vaši obroki ne le vizualno lepi, temveč tudi okusni.

Ali ste vedeli, da se užitni cvetovi uporabljajo v tradicionalnih jedeh iz različnih regij?

Sredozemska kuhinja: V sredozemski kuhinji se zelišča, kot so timijan, bazilika, rožmarin in žajbelj, pogosto uporabljajo kot začimbe, njihovi cvetovi pa so na primer v solatah.

Azijska kuhinja: V azijski kuhinji se cvetje, kot so krizanteme, lilije in lotosovi cvetovi, uporablja v čaju in drugih napitkih. Češnjevi cvetovi so priljubljeni v japonski kuhinji.

Indijska kuhinja: V indijski kuhinji se cvetovi vrtnic, koriandra ali hibiskusa uporabljajo v kariju, čatnijih in drugih jedeh.

Francoska kuhinja: V francoski kuhinji se v sladicah in sladkih jedeh uporablja cvetje, kot so vijolice, sivka in cvetni listi vrtnic. Na primer v makronih in crème brûlée.

Mehiška kuhinja: v mehiški kuhinji boste v solatah in salsah našli cvetove nasturcije, hibiskusa ali ognjiča.

Rože in njihove posebne lastnosti

Užitni cvetovi niso le okrasni. Prav tako imajo lahko posebno vlogo v jedeh. Za vas smo izbrali nekaj primerov.

 1. Aroma: Veliko užitnih cvetov ima edinstven vonj, ki je lahko sladek, pikanten ali celo oster, odvisno od vrste cveta. Cvetovi lahko naravno aromatizirajo jedi in jim dajo poseben okus.
 1. Barva: Užitno cvetje je pogosto pisano in lahko naravno polepša jedi. So dobra priloga in lahko preprosto jed spremenijo v nekaj posebnega.
 1. Hranilne snovi: Nekatere užitne rože, kot so nasturcije in vijolice, vsebujejo hranila, kot so vitamin C in antioksidanti, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje.
 1. Pozitiven vpliv na zdravje: Zaradi svojih protivnetnih lastnosti se lahko ognjič uporablja za lajšanje bolečin in vnetij.

Opozorilo: ti cvetovi NISO užitni!

S pomočjo užitnega cvetja povzdignite svojo kulinarično umetnost na višjo raven. Resnično so spektakularne!

Kljub čudovitim živahnim barvam in prijetnemu vonju pa vse cvetlice niso užitne. Verjetno vas ne bo presenetilo, da so številne rože smrtno nevarne. In ni jih malo. Tako zelo, da na severu Anglije, v bližini mesta Alnwick, najdemo Strupeni vrt. Botanični vrt, poln strupenih in celo smrtonosnih rastlin. Izbrali smo tiste neužitne rože, ki jih je mogoče najti na našem območju.

 1. Oleander – vsebuje glikozid, ki lahko povzroči srčno aritmijo in zastrupitev.
 1. Angelska trobenta – vsebuje zelo psihoaktivne alkaloide, ki lahko povzročijo halucinacije in zastrupitev.
 1. Šmarnice – vsebuje kardioaktivne glikozide, ki lahko povzročijo srčno aritmijo in zastrupitev.
 1. Jesenski podlesek – vsebuje strup kolhicin, ki lahko povzroči hudo zastrupitev s slabostjo, bruhanjem in odpovedjo krvnega obtoka.
 1. Angelska trobentica – vsebuje psihoaktivne alkaloide, ki lahko povzročijo halucinacije in zastrupitev.
 1. Rdeči naprstec – vsebuje kardioaktivne glikozide, ki lahko povzročijo srčno aritmijo in zastrupitev.
 1. Božična vrtnica – vsebuje strup heleborin, ki lahko povzroči hudo zastrupitev s slabostjo, bruhanjem in krči.
 1. Delphinium – vsebuje strup, ki lahko povzroči slabost, bruhanje in krče.
 1. Krokusi – lahko povzročijo želodčne težave, drisko in bruhanje.
 1. Ciklama – vsebuje strup, ki lahko povzroči slabost, bruhanje in krče.
 1. Sladki koren – vsebuje strup atropin, ki lahko povzroči zastrupitev s simptomi, kot so motnje vida, suha usta in pospešen srčni utrip.

Kje kupiti užitno cvetje

Stavimo, da vas je užitno cvetje začelo mikati. Še posebej, če radi eksperimentirate v kuhinji. Vprašanje pa je, kje kupiti užitno cvetje? Svetovali vam bomo!

Supermarketi: Nekateri supermarketi in trgovine z živili s poudarkom na ne tako običajnih živilih ponujajo tudi užitno cvetje. Pogosto so to vrtnice, vijolice, jesenski podlesek in mešanice užitnega cvetja. Poiščite na oddelku za sadje in zelenjavo.

Sobotna tržnica: Na trgu, tržnici so običajno stojnice, specializirane za prodajo zelišč in začimb, so na trgih ali tržnicah zelo pogoste. Tukaj lahko kupite tudi užitno cvetje. So sveža, izbira pa je odvisna od sezone.

Internet: Na internetu lahko vedno kupite vse. Tudi užitno cvetje. Obstajajo specializirani dobavitelji s široko paleto izdelkov, ki vam jih dostavijo naravnost na vrata.

Zberite jih na primer na vrtu ali travniku. Opozorilo: to je nasvet le za tiste, ki se na to res dobro spoznajo. Obstaja veliko vrst, ki so si med seboj zelo podobne, zato jih ljudje pogosto zamenjujejo. Morda boste na koncu namesto užitnih nabrali neužitne. Če nabirate cvetje, ga pred uporabo vedno temeljito operite.

Užitno cvetje v naših receptih

Tako zelo smo vas privabili, da že iščete, kje kupiti užitno cvetje in kako ga pripraviti. Veseli nas, da ste nas navdihnili. Pomagali vam bomo tudi pri izbiri receptov.

Naš letošnji poletni hit so zagotovo ledene kocke z zamrznjenimi cvetovi. Vzemite le model za ledene kocke, ga napolnite z vodo in vanj previdno potisnite rože. Nasvet: Če model postavite v veliko posodo in jo pokrijete s folijo, bodo ledene kocke zamrznile enakomerneje in bodo bolj prozorne. Tako boste lahko še bolj uživali v spektakularnih ledenih kockah!

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.