Tipps gegen Hitze: Frau öffnet Vorhänge

Kako preživeti poletno vročino: Nasveti, recepti in naprave proti ekstremni vročini

Se temperature zunaj povzpnejo krepko nad 30 °C in ste že obupali? Potem ste prišli na pravo mesto! Za vas smo pripravili izčrpen vodnik o tem, kako premagati poletno vročino. Z nami boste uživali v poletju in ostali hladni. V zaprtih prostorih ali na prostem, z recepti, nasveti ali našimi napravami. Poglejmo si nasvete in trike, s katerimi se ne boste več spotili.

Vsebina članka: Kako preživeti poletno vročino

 1. Kako ohladiti stanovanje?
  Praktični gospodinjski nasveti
  Kako pravilno hladiti z ventilatorjem in klimatsko napravo
 1. Ostanite sveži
  Kako se obleči v vročini?
  Premagajte vročino s pravilno prehrano
  Odgovorno vedenje v vročini
 1. Ostanite hladni in se zabavajte
  Pijače in priboljški
  Sprostite se

Kako ohladiti stanovanje?

Seveda obstaja veliko načinov, kako v vročini poskrbeti za prijeten dom. Morda imate tudi vi kakšen preizkušen trik. Načeloma pa obstaja nekaj osnovnih priporočil in prepovedi. Seveda lahko uporabite tudi priročno napravo. Kako torej poskrbeti, da se boste v svojem domu počutili udobno in uživali v poletju tako, kot vam ustreza?

Praktični gospodinjski nasveti

Če želite, da bo vaš dom pri temperaturah nad 30 °C čim bolj hladen, upoštevajte nekaj osnovnih pravil:

 • Vrata in okna naj bodo zaprta.
 • Čez dan zaprite žaluzije ali zavese.
 • Če je mogoče, prezračujte le pozno zvečer ali zgodaj zjutraj.
 • Ali prezračujete čez dan? Nato občasno prezračite.
 • Če je mogoče, perilo sušite na prostem.
 • Izklopite in izključite električne naprave, ki jih ne uporabljate.

Zato velja splošno pravilo: Poskusite preprečiti, da bi toplota prodrla v vaš dom. Ko je stanovanje res ogreto, se je vročine težko znebiti. Poleg tega, da se borite proti vročini v svojem domu, poiščite tudi prostore, kjer se lahko ohladite. Bazen ali jezero sta preverjena nasveta.

Kako se pravilno ohladiti z ventilatorjem in klimatsko napravo

Ženska vklopi klimatsko napravo

Klarsteinova ponudba hlajenja je res bogata. Tu boste našli vse, od ventilatorjev do klimatskih naprav. Za takšne rešitve se odločite zlasti, če se vaš dom zelo hitro pregreva. Vedno pa pazite, da jih uporabljate pravilno in zmerno. Kaj s tem mislimo?

 • Pri visokih temperaturah nastavite klimatsko napravo tako, da notranjost ohladi za največ 6 °C v primerjavi z zunanjo temperaturo. Če prostor ohladite na 25 °C, medtem ko je zunanja temperatura 40 °C, lahko velika temperaturna razlika povzroči težave s krvnim obtokom in glavobol.
 • Ventilatorje in pihalnike vedno namestite tako, da lahko krožijo po prostoru, vendar ne pihajo neposredno na vas ali druge osebe. Neposredno hladen zrak lahko povzroči mišično togost in glavobol.
 • Vlažnost zraka je prav tako pomemben dejavnik za pravilno hlajenje. Najbolje je, če je relativna vlažnost okoli 50 %. Če je v prostoru več vlage kot zunaj, je lahko notranja klima zelo neprijetna.

Se želite pripraviti na poletje in kupiti klimatsko napravo? Ponudba podjetja Klarstein je resnično obsežna, zato smo pripravili tudi podroben vodnik o tem, kako in kaj izbrati za klimatsko napravo. Naše primerjave vam bodo zagotovo pomagale pri pravilni izbiri.

Ostanite sveži, tudi ko je zunaj vroče

Ohladiti se ni treba le v stanovanju. V vročini morate biti še posebej hladni. Nič novega vam ne povemo, če vas opozorimo, da je vročina za naše telo zelo izčrpavajoča. Zato upoštevajte naše nasvete in trike, da ne boste po nepotrebnem obremenjevali telesa in se izpostavljali nepotrebnemu tveganju. Na kaj morate biti pozorni: V vročini so še posebej ogroženi otroci, bolniki in starejši ljudje. Zato jim pomagajte, da se bodo v hudi vročini počutili udobno.

Kako se obleči v vročini?

Ko je vroče, so seveda najboljše kopalke. V službi pa vas za takšno obleko verjetno ne bi pohvalili. Tukaj je nekaj nasvetov, kako preprečiti, da bi bila vaša oblačila vzrok za prekomerno potenje. Nosite ohlapna in zračna oblačila iz lahkih tkanin, kot so lan, svila ali viskoza. Najbolje bi bilo, če bi bila vaša poletna oblačila svetlih barv, saj temne barve absorbirajo svetlobo, namesto da bi jo odbijale.

Premagajte vročino s pravilno prehrano

Saj to poznate! Zunaj je zelo vroče in o hrani sploh ne razmišljaš. Za obilno kosilo iz dveh jedi pa sploh ne. Ne skrbite, ko gre za pravilno prehranjevanje, vemo, kako preživeti vroče poletje. Kadar jemo veliko težke in mastne hrane, mora naše telo porabiti veliko energije, da jo pravilno prebavi. Zato je, ko je zunaj vroče, bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se prehranjujemo lahkotno in uravnoteženo. Uživajte veliko vitaminov, jejte sadje in zelenjavo ter se izogibajte mastni hrani. Želite dobiti navdih? Oglejte si naše poletne recepte.

Za potešitev lakote se zgledujte po naših poletnih receptih:

V vročini se obnašajte odgovorno

Omenili smo že, da je vročina za naše telo zelo izčrpavajoča. Zato se moramo zavestno obnašati tako, da svojega organizma ne obremenjujemo še bolj. To so naši nasveti za razbremenitev telesa v vročini.

 • Nosite prava oblačila
 • Zmanjšajte fizično zahtevne dejavnosti
 • Zaščitite kožo pred soncem in uporabljajte kremo za sončenje
 • Ne ostanite predolgo na neposredni sončni svetlobi
 • Če se počutite pregreti, ne jejte in ne pijte ničesar ledeno mrzlega
 • Ne izpostavljajte telesa prevelikim temperaturnim nihanjem
 • Pijte veliko vode
 • Za ohlajanje uporabite krpo, oprano v hladni vodi, ali termovko, napolnjeno s hladno vodo
 • Če imate težave s prekrvavitvijo, ohlajajte zapestja

Ohladite se in se zabavajte

To je verjetno najpomembnejša točka našega vodnika. Ne glede na to, kako zelo nas ovira vročina, moramo biti veseli lepega poletja. Včasih je prehladno, včasih toplo, vetrovno, včasih preveč deževno. Na koncu dneva pa vremena ne morete spremeniti, zato ga morate vedno izkoristiti na najboljši možni način. Z našimi nasveti se lahko vedno izognete vročini. Zato lahko resnično uživate v poletju in soncu. Radi bi vam pokazali, kaj točno imamo v mislih!

Pijače in priboljški

Kdaj drugič kot poleti lahko uživate v ledenih dobrotah, kajne? Hladne pijače, okusni sladoledi, smoothiji, mlečni koktajli in druge dobrote so značilnost poletja. Kot smo že povedali: Če je zelo vroče in je vaše telo že pregreto, ne smete pretiravati z ledenimi dobrotami. Ko pojemo nekaj hladnega, to mora telo najprej ogreti, da ga lahko predela. Zato nas ledene pijače in priboljški še bolj segrejejo, saj mora telo porabiti energijo, da ogreje ledeni priboljšek.

Sladoled in podobne dobrote zato priporočamo le, če ste se že dovolj ohladili ali če z našimi nasveti še vedno vzdržujete primerno temperaturo. Potem nič ne ovira teh okusnih receptov:

V ponudbi podjetja Klarstein najdete celo vrsto aparatov, s katerimi lahko doma pripravite ledene osvežilne napitke na skoraj vse načine. Priljubljeni so aparati za sladoled, ki lahko pripravijo zelo okusen kremast sladoled, sorbet ali celo zamrznjen jogurt. Na voljo pa so tudi aparati za led, katerih kocke bodo ohladile vaše kozarce. Mimogrede, ali ste vedeli, da kozarci z dvojnimi stenami bolje ohranjajo temperaturo kot klasični. Hladne pijače v njih dlje časa ostanejo hladne. Kar je v tem primeru zelo zaželeno.

Sprostite se in pozabite na vročino

Nasveti proti vročini: Vodni elementi na vrtu

Ne pozabite se zabavati in uživati v poletju! Hkrati se lahko ohladite in zabavate. Na vrtu ali terasi v lastnem bazenu, na plaži ob jezeru s prijatelji in družino ali med različnimi vodnimi športi. Tudi takšna vrtna cev bo dobro orodje za ohlajanje in zabavo. Če jo že imate doma, vam priporočamo, da si ogledate tudi vrtne prhe blumfeldt. Številne so mobilne, praktične in jih je zelo enostavno namestiti.

Poleti se lahko ohladite na več načinov. Naši nasveti za boj proti vročini vam bodo pomagali ohraniti mirno kri v vseh razmerah. Upamo, da smo vam pomagali in da boste naslednje poletje resnično uživali!

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.