Domači njoki
Proizvodnja domačih njokov je ročno delo. Ko pa se boste usedli nad krožnik okusne hrane, si boste rekli, da je bilo vredno. To vam zagotavljamo. Poleg tega vas bodo domači njoki nagradili ne le s svojim okusom, temveč tudi s tem, kako preprosti so. Za pripravo potrebujete 3 do 4 sestavine, ki jih imate redno v shrambi. Krompir, moka, jajca, lahko tudi malo škroba. To je vse, kar potrebujete za to klasično okusno jed.
Za oblikovanje tipičnih njokov potrebujete le vilice. Ljubitelji italijanske kuhinje vedo, da lahko kupite tudi posebne lesene deske z utori, ki oblikujejo testo v želeno obliko kot italijanski kuhar. Mimogrede, testo lahko napolnite. Sir, sladki krompir ali celo buče. Za vašo domišljijo ni nikakršnih omejitev.
Sestavine
Izberite število obrokov
1 kg mokastega krompirja | |
250 g moke + za gnetenje in kuhanje | |
1 jajce | |
1žlica krompirjevega škroba | |
2žlički muškatnega oreščka neobvezno | |
sol in poper po okusu |
Pripomočki
Lupilec krompirja ali strgalnik krompirja | |
Deska za njoke neobvezno |
Prehranske vrednosti
289
Kalorije
58 g
Ogljikovi hidrati
1 g
Maščobe
8 g
Beljakovine
Postopek
1.
Krompir skuhajte
Krompir olupite in ga približno 20 minut kuhajte v osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Krompir zmečkajte ali naribajte in pustite, da se ohladi (pazite, da je res rahlo zmečkan).
Označi kot dokončano
2.
Priprava testa
Krompirju dodajte moko in jajce ter zgnetite v čvrsto testo.
Označi kot dokončano
3.
Oblikujte njoke
Testo razdelite na 10 - 15 g težke dele in jih z nastrganimi rokami oblikujte v kroglice. Vsako kroglico položite na vilice in jo s palcem nežno potisnite skozi zobe vilic (to zahteva nekaj vaje).
Označi kot dokončano
4.
Kuhajte njoke
Njoke kuhajte v vreli vodi, dokler ne priplavajo na površje. Nato jih po potrebi obdelajte.
Označi kot dokončano
Opombe
Prehranske vrednosti temeljijo na navedenih sestavinah in se lahko v resnici razlikujejo.