Pflanzenmilch: verschiedene Sorten werden auf einem hellen Untergrund gezeigt.

Rastlinsko mleko: Vse o veganskih alternativah mleka

Rastlinska mleka so zdaj v supermarketih na voljo v večjem številu kot živalska mleka. Ovseni, pirin, mandljev, rižev ali grahov napitek: veganske alternative kravjemu mleku osvajajo prodajne police. In to iz različnih razlogov. V naslednjih člankih vam bomo predstavili naše najljubše mlečne alternative. Razložili smo tudi njihove prednosti in razloge, zakaj bi si morali sami pripraviti zeliščne napitke. Naši najljubši recepti in to, katero vegansko mleko je najbolje uporabiti za določen namen, prav tako ne bodo ostali skrivnost. Vse, kar morate vedeti o rastlinskem mleku, je za vas povzeto tukaj. Ste pripravljeni? Lotimo se dela!

Vsebina: rastlinsko mleko in vse njegove skrivnosti

Kaj je rastlinsko mleko in kaj moram vedeti o njem?

Rastlinsko mleko je pogovorni izraz. Nanaša se na vse mleku podobne pijače, ki (kot pove že ime) niso živalskega, temveč rastlinskega izvora. Uradno se ti izdelki v Nemčiji ne smejo imenovati mleko. Zato v supermarketih pogosteje zasledite izraz “napitek”. Na primer ovseni napitek, mandljev napitek itd.

Najbolj izvirno rastlinsko mleko je verjetno sojino mleko ali sojin napitek. Danes pa so na voljo rastlinski napitki iz skoraj vsakega oreščka ali žita, ki si ga lahko zamislite. Najbolj znane in priljubljene so verjetno pijače, ki temeljijo na osnovi:

  • Soje
  • Ovsa
  • Mandljev
  • Riža
  • Graha

Prednosti v primerjavi z živalskim mlekom

Najbolj očitna in prepričljiva razlika med rastlinskimi pijačami in mlekom je, da so veganske – in vedno so bile. Zato so osnovni izdelek za vse vegane. Hkrati ne vsebujejo laktoze, kar je za ljudi z intoleranco na laktozo prava sprememba. Intoleranco lahko povzročijo tudi druge sestavine živalskega mleka. Na primer alergija na kazein in beljakovine sirotke. Tudi v tem primeru so zeliščni napitki optimalna alternativa.

Druga prednost rastlinskega mleka je v njegovi proizvodnji. V skoraj vseh primerih se pri njihovi proizvodnji porabi bistveno manj vode, proizvede manj toplogrednih plinov in manj onesnažuje vodo. Na splošno so torej dobre za podnebje in seveda za dobro počutje živali.

Še en pomemben dejavnik: mnogim ljudem preprosto bolj ustreza rastlinska alternativa kravjemu mleku. Predvsem mandljevo ali orehovo mleko daje poseben vonj in okus, ki je še posebej dober v kavi. Po prehodu na rastlinske izdelke se pogosto ne želite več vrniti k živalskim izdelkom.

Za vsako priložnost se najde primerno rastlinsko mleko. Pred desetimi leti je bilo težko najti alternativo mleku, danes pa se na trgu redno pojavljajo novi izdelki rastlinskega izvora. Danes obstajajo tudi rastlinski napitki, ki jih je mogoče zelo dobro speniti, zato lahko uživate v kapučinu in latte macchiatu v veganski obliki.

Kdaj in katero rastlinsko mleko uporabiti?

Rastlinsko mleko s skledami različnih osnovnih sestavin

Podrobneje si oglejmo različne vrste rastlinskega mleka. Večina jih je narejena tako, da je univerzalna (tako kot kravje mleko). Kljub temu so nekatere sorte preprosto primernejše za kavo ali musli, druge pa za kuhanje ali peko. Bistvene razlike so tudi kako se penijo. Pri tem je vsebnost maščob in beljakovin še posebej pomembna za ustvarjanje stabilne in mehke pene. Vendar je treba povedati, da je vse stvar okusa! Zato poskusite in ugotovite, kateri zeliščni napitek vam je najbolj všeč in ob kateri priložnosti.

Sojino mleko

Kot smo že omenili, je bilo sojino mleko prva prava in veganska alternativa kravjemu mleku, ki je bila na voljo. Sojini napitki vsebujejo veliko beljakovin in so primerni tudi za ljudi, ki so alergični na oreščke. Zato so za mnoge tudi alternativa drugim zeliščnim pijačam. Sojino mleko je resnično vsestransko uporabno. V razmerju 1:1 ga lahko uporabite kot nadomestek za kravje mleko pri kuhanju in peki. Posebej primerno je za peko kruha in podobnih izdelkov, zaradi sestavine lecitin pa zagotavlja hrustljavo skorjico. Zaradi nevtralnega okusa se lahko uporablja tudi v čaju, kavi in muslijih. Druga prednost je, da se sojino mleko zaradi visoke vsebnosti beljakovin zlahka peni.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je tudi zelo vsestransko. Zaradi svoje osnovne sestavine se odlično poda v vsak müsli, zaradi blagega okusa pa je priljubljen tudi v kavi in čaju. Ovseni napitek se težko speni ali pa ga je treba peniti zelo dolgo. Če se želite izogniti tej težavi, se lahko zanesete na različice za bariste, ki jih lahko kupite v supermarketu.

Mandljevo mleko

Mnogim uporabnikom je všeč rahlo orehov in blag okus mandljevega mleka. Odličen okus ima v kavi, čaju, musliju ali celo v kremnih smoothijih. Pena mandljevega mleka je stabilna z drobnimi mehurčki. Kljub majhni količini beljakovin se zaradi velike količine maščob dobro peni. Če želite biti prepričani o dobri peni, vam ponovno svetujemo, da kupite mandljevo mleko v baristični različici.

Mleko iz indijskega oreščka kešu

Težko si predstavljamo vegansko prehrano brez indijskih oreščkov. Pogosto se uporabljajo kot nadomestek za sir, pravi hit pa je tudi zelenjavni napitek iz indijskih oreščkov. Po okusu ima zelo subtilno orehovo aromo, ki pa ne pride v ospredje. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in maščob je indijsko mleko odlično za penjenje. Brez omejitev ga lahko uporabljate tudi za kuhanje in peko. Nekoliko gostejša indijska smetana je primerna tudi za kremaste omake. V našem vodniku po veganskih alternativah vam povemo, kako jih lahko pripravite sami!

Riževo mleko

Riževo mleko je nevtralnega okusa. Zato je primerno za kuhanje in peko. Običajno ni tako priljubljeno v kavi. Prav tako se ne peni. Vendar ga lahko zelo dobro uporabite v sladicah in sladkih jedeh. Riževo mleko je priljubljeno tudi pri alergikih. Ker ne vsebuje oreščkov ali soje, ga zelo dobro prenašajo.

Mleko iz pire

Ne preveč znano, a je zelo dobra alternativa: mleko iz pire. Napitek iz rastlinskih žit ima rahlo karamelni okus in se dobro ujema s kavo. Poleg tega je pena razmeroma stabilna in prijetno zračna. Mleko iz pire je odlično tudi za druge namene. Za musli, kuhanje ali peko – vse to za tega vsestranskega pomočnika ni težava.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko ima v primerjavi z drugimi mlečnimi nadomestki precej poseben okus. Veliko ljudi ga ne mara v kavi. Vendar menimo, da je kokosovo mleko v dobrem hladnem napitku nekaj drugega! Poleg tega, da je kokosovo mleko dobro za pripravo kave, je zagotovo nepogrešljivo tudi v azijski kuhinji. Na primer, kremasti kari ne more biti brez kokosovega mleka, zaradi česar ima rahlo okus po orehih in je neprimerljivo kremast. Če imate radi okus kokosa, lahko pečete tudi s to alternativo mleka. Menimo, da je kokosovo mleko odlično na primer v tem korenčkovem pecivu:

Korenčkovo pecivo s prelivom iz kremnega sira je prikazano razrezano.
Korenčkovo pecivo

Lešnikovo mleko

Za tiste, ki imajo radi okus lešnikov, je lešnikovo mleko prava poslastica. Kakavu, mlečnim napitkom in podobnim izdelkom doda okus po oreščkih. Poleg tega kavi doda okusno aromo. Če je primerno za recept, z lešnikovim mlekom lahko pečete in celo kuhate. Penjenje deluje zelo dobro, vendar je zelo nežno. Po okusu je podobno orehovemu mleku, vendar se ne peni tako dobro.

Seveda obstajajo tudi drugi zeliščni napitki. To so naši najljubši in če bi jih našteli vse, bi nekoliko pretiravali. Upamo, da vam bo ta seznam omogočil vpogled v raznolikost zeliščnih napitkov in da jih boste želeli poskusiti tudi sami.

Kupi ali naredi – kaj je bolje?

Na to vprašanje verjetno ni jasnega odgovora. Oba imata svoje prednosti in slabosti. Tako kot v življenju.

Kupovanje rastlinskih pijač je seveda lažje in hitrejše. Izbrana vrsta rastlinskega mleka je pripravljena in priročno pakirana. Skoraj vse naštete vrste lahko kupite v supermarketu. Le za nenavadne vrste, kot je ajdovo mleko ali mleko iz zelišča, imenovanega volčji bob, boste morali obiskati velik in dobro založen supermarket ali ekološko tržnico. V nasprotnem primeru lahko svobodno izbirate.

Vendar ima proizvodnja lastnega rastlinskega mleka tudi številne prednosti, ki jih ne smemo zanemariti. Za boljši pregled vam jih bomo našteli:

  • Domači napitki so običajno cenejši. Ker potrebujete le osnovne sestavine (ovsene kosmiče, sojo itd.) in vodo.
  • Natančno veste, kaj vsebuje vaše domače vegansko mleko. Sladkor in dodatki, kot so regulatorji kislosti, stabilizatorji ali emulgatorji, so pogosto dodani izdelkom, kupljenim v trgovini, ki jih v domačih pijačah ni.
  • Priprava lastnega rastlinskega mleka ni niti zapletena niti zahtevna! Da, nekatere osnovne sestavine je treba predhodno namočiti čez noč. Potem pa: v manj kot pol ure boste imeli pripravljen popoln zelenjavni napitek.
  • Vedno le toliko, kolikor potrebujete: Izberete lahko, koliko rastlinskega mleka potrebujete. Le nekaj lešnikovega mleka za testiranje ali ovseno mleko, ki ga je treba imeti na zalogi? To ni težava, če jih izdelate sami.
  • Domači rastlinski napitki pomenijo tudi manj odpadne embalaže. Napolnite jih lahko v steklenice za večkratno uporabo.
  • Lahko eksperimentirate in pripravite ali prilagodite nadomestno mleko, da bo bolj okusno.

Kot lahko vidite, je priprava lastnega rastlinskega mleka prava sprememba. Zato se bomo v naslednjem poglavju osredotočili na to temo!

Naredite svoje rastlinsko mleko – kot je to!

Preden se lotimo podrobnosti, lahko doma pripravite rastlinsko mleko na dva načina: S pomočjo aparata za pripravo mleka ali mešalnika. Na kratko bomo predstavili obe metodi.

Z mešalnikom pripravite svoje zeliščne napitke

Rastlinsko mleko iz mešalnika prenesemo v cedilno krpo.

Za pripravo rastlinskega mleka z mešalnikom potrebujete osnovne sestavine, vodo (in morda sladilo, kot so datlji ali agavin sirup), zmogljiv mešalnik in vrečko za rastlinsko mleko ali mehko kuhinjsko brisačo.

Oreščke, sojo in nekatere druge osnovne sestavine morate pred mešanjem vedno namočiti v veliko vode. Vsaj štiri ure, še bolje pa čez noč. Nato vse sestavine preprosto dajte v mešalnik in mešajte na najvišji stopnji, dokler ne dobite homogene tekočine. Nato vse skupaj dajte na primer v gazo in tekočino iztisnite v posodo. Tako boste dobili domače rastlinsko mleko, ki bo dobro zaprto in ohlajeno v hladilniku zdržalo približno 4 dni.

Poseben primer te metode je ovseno mleko. Pri tem morate paziti, da ne mešate predolgo in da ovsenih kosmičev do konca ne stisnete v platno. V nasprotnem primeru lahko mleko zaradi škroba postane kašasta konsistenca. Ovsene kaše tudi ne smete namakati ali kuhati vnaprej.

Proizvodnja zeliščnih napitkov s proizvajalcem zeliščnega mleka

V kuhinji je prikazano rastlinsko mleko iz mlekomata za oreščke.

Z našim aparatom za pripravo rastlinskega mleka Marcia je priprava rastlinskega napitka enostavnejša kot kdaj koli prej! Edini korak, ki ga ni mogoče izpustiti, je namakanje oreščkov itd. Poleg tega pa je treba sestavine le dati v posodo, jih preliti z vodo, nastaviti program in v nekaj minutah je na voljo popolno rastlinsko mleko, ki ni sluzasto, ne vsebuje koščkov in katerega sestavine se ne ločijo druga od druge. Super, kajne?

Takšno napravo vsekakor priporočamo vsem, ki redno pijejo rastlinsko mleko in radi eksperimentirajo s sestavo. Vaše zeliščne napitke dvigne na višjo raven!

Naši najljubši recepti iz rastlinskega mleka

Na koncu našega malega vodnika po rastlinskem mleku vas seveda ne bomo pustili brez naših najljubših receptov na to temo. V naši reviji Klarstein boste našli različne recepte, od povsem klasičnih do nenavadnih vrst, ki bodo zagotovo navdih za eksperimentiranje.

Vsi recepti so prilagojeni našemu priročnemu aparatu za pripravo rastlinskega mleka. Če raje uporabljate mešalnik in gazo, lahko uporabite enako količino sestavin in preprosto sledite zgornjemu postopku. Veliko zabave pri poskušanju!

Klasika med zeliščnimi napitki:

Posebne vrste rastlinskega mleka:

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.