Frühjahrsputz: So macht es Spaß

Poenostavite si spomladansko čiščenje: imamo nasvete in trike, s katerimi boste uživali

Pomlad je tu in z njo tudi spomladansko čiščenje, ste pripravljeni? Ta letni čas je praznik odprtih oken, svežega zraka in želje, da bi nekaj naredili. Za mnoge je to tudi edini čas v letu, ko so razpoloženi za čiščenje in reorganizacijo svojega doma. Pripravili smo nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali kar najbolje izkoristiti spomladansko čiščenje. Izbrali smo tudi nasvete o posebnih pripomočkih. Če vam je pri čiščenju v pomoč kontrolni seznam, smo ga pripravili za vas. Čaka, da si ga naložite.

Vsebina članka

Zakaj je pomladansko čiščenje pomembno?
Kako se učinkovito pripraviti
Pomočniki za lažje čiščenje
Kako učinkovito očistiti celotno hišo
Družinsko čiščenje?
Kontrolni seznam za spomladansko čiščenje: soba po sobi
Počutili se boste bolje

Zakaj je pomladansko čiščenje pomembno?

Spomladansko čiščenje ima bistveno večji vpliv na naše življenje, kot se morda zdi na prvi pogled. Za zdravje je pomembna predvsem čistoča. Z rednim čiščenjem in urejanjem tudi podaljšate življenjsko dobo notranjosti svoje hiše ali stanovanja. Nenazadnje ima dobro urejen dom brez odvečnih stvari pozitiven učinek na vaše duševno zdravje.

Zakaj je okoli spomladanskega čiščenja toliko razburjenja? Ker gre za veliko, temeljito prenovo, med katero morate biti pozorni na vsak kotiček svojega doma. Pospravite omare, predale, police, pobrišite prah, morda celo popravite manjše odrgnine. Vsekakor vam bo v pomoč, če si zapišete seznam stvari, ki jih morate storiti.

Po spomladanskem čiščenju se boste počutili bolje. Zagotovo ste naredili nekaj zase, za svojo družino in gospodinjstvo, vaše okolje je nenadoma svetlejše, bolje diši in morda ste končno opravili manjšo reorganizacijo, ki ste jo nameravali opraviti že tako dolgo.

Kako se učinkovito pripraviti

Urejanje pred spomladanskim čiščenjem

Pospravite, preden počistite: Preverite celotno gospodinjstvo in razmislite, čemu je potrebno posvetiti več pozornosti, katere škatle in omare je treba pospraviti, katere prostore za shranjevanje je treba le pospraviti. Ne oklevajte, da zavržete nepotrebne stvari ali jih podarite. Dobro se je zavedati, da je manj včasih več.

Če so zavrženi predmeti še uporabni, jih lahko podarite prijateljem ali dobrodelni organizaciji. V skladu z idejo Zero Waste ni nujno, da vse konča kot odpadek.

Pomočniki za lažje čiščenje

Kaj boste potrebovali za spomladansko čiščenje? Pri čistilih ni treba pretiravati. Priporočamo to:

  • čistilo za steklo,
  • univerzalno čistilo,
  • drugo čistilno sredstvo,
  • sredstvo za čiščenje vodnega kamna za armature in kopalnico,
  • Čistilo za oblazinjenje, zavese itd.

Če imate posebna tla ali pohištvo, lahko na ta seznam seveda dodate posebna čistila. S temi petimi pa lahko očistite pravzaprav vsako površino in vsak prostor.

Poleg tega je tu majhen seznam pripomočkov za čiščenje, ki jih verjetno že imate doma:

  • gobice,
  • čistilno krpo,
  • krpa za poliranje,
  • talni mop,
  • vedro.

Tudi v tem primeru je seznam obvladljiv, kajne? V tretji kategoriji vam želimo predstaviti nekaj izdelkov, ki vam bodo zagotovo pomagali pri spomladanskem čiščenju, čeprav morda vsi niso nujno potrebni:

Kako učinkovito očistiti celotno hišo

Opravili ste veliko hišno čiščenje, zdaj pa ste na vrsti, da se lotite “detajlov” po sobah? Se vam zdi, da je to velikanska naloga? To ni nujno. Z našim kontrolnim seznamom, ki ga najdete v predzadnjem poglavju, ne boste ničesar pozabili in boste natančno vedeli, kako ravnati korak za korakom.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov za hitrejše in učinkovitejše čiščenje:

Začnite z dejavnostmi, ki trajajo dlje. Če želite na primer oprati prevleke za vzglavnike, zavese itd., to storite najprej, da se lahko posušijo, medtem ko opravljate druga opravila. Če morate nekaj namočiti, velja enako.

Pri čiščenju priporočamo, da greste skozi sobo od zgoraj navzdol. Pri brisanju in brisanju prahu se na tleh znajdejo kosmiči in drobtine. Zato je treba tla sesati in brisati kot zadnje.

Bodite pozorni na vogale in majhne predmete. Brisanje svetilke, razvrščanje in brisanje “predala za vse” ali sesanje in čiščenje kavča so stvari, ki jih običajno spregledamo.

Čiščenje je vedno bolj zabavno, če pri tem ustvarite nekaj novega. Preuredite ali prebarvajte sobo. Nove blazine ali prevleke? Bodite ustvarjalni in vnesite raznolikost v svoj dom.

Dišite po svojem domu, to pomaga. Prijeten vonj, ki vam bo dvignil razpoloženje, je le začetek. Pri izbiri čistilnih sredstev se ne osredotočajte le na njihovo čistilno moč, ampak poiščite tudi vonjave, ki so vam prijetne. Pri čiščenju prižgite dišeče sveče, v košari za perilo imejte krpo, navlaženo z eteričnim oljem, v omari pa imejte milo ali vrečke s sivko. Vse to bo poskrbelo za prijetnejše čiščenje in izboljšalo spomladansko izkušnjo.

Družinsko čiščenje?

Spomladansko čiščenje ni delo samo za enega! Vključite tudi svojo družino. Pustite otroke, da čistijo in pospravljajo. Razdelite naloge in vsakemu dajte majhen kontrolni seznam, na katerem lahko odkljuka opravljene naloge. Sicer nepriljubljena dejavnost se spremeni v zabavno družinsko dejavnost, vi pa dvakrat zmagate. Imeli boste pospravljeno in preživeli čas z bližnjimi.

Mimogrede, otroci se bodo hitro naučili, zakaj je pomembno čistiti, in spoznali vse, kar potrebujejo. Po čiščenju lahko skupaj uživate v čistem domu in se morda celo z nečim nagradite?

Kontrolni seznam za spomladansko čiščenje: soba po sobi

Smo vas motivirali in  že iščete vikend za spomladansko čiščenje? Potem imamo za vas priročno orodje: Pripravili smo kontrolni seznam za čiščenje za vsako sobo. S tem pripomočkom ne boste ničesar pozabili in  motivirani boste, ko boste videli, kako število obkljukanih opravil raste. To je neverjetno zadovoljstvo, verjemite nam!

Počutili se boste bolje

Zadnja stvar, ki vas mika, da bi se je lotili spomladi, je čiščenje? Prepričani smo, da boste z našimi nasveti hitreje opravili svoje delo, pa tudi sicer nepriljubljene dejavnosti vam bodo pomagale zbistriti glavo. Predstavljajte si: čista okna, sveže oprane zavese, čista tla, urejene omare… v takem okolju bodo vsakodnevne dejavnosti veliko bolj prijetne.

Mimogrede: če želite doma ustvariti boljšo klimo, vam priporočamo naše čistilnike zraka. Zlasti za alergike so neopazni pomočniki neposreden korak k boljši kakovosti življenja. Zagotavljajo optimalno klimo, čistijo zrak in zagotavljajo dobro vlažnost.

Želimo vam veliko motivacije in zabave pri spomladanskem čiščenju in upamo, da ste se zaradi naših nasvetov želeli lotiti čiščenja!

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.