Žar je najboljša poletna zabava! Žar kot profesionalec
Peka na žaru je eden najboljših načinov za preživljanje časa poleti, poleg tega pa je to tudi odličen način pogostitve. Ogledali smo si, kako postati pravi mojster žara. Pomagali vam bomo pri izbiri žara, pripravi in nakupu, zbrali pa smo tudi trike, s katerimi bo vse odlično pečeno in okusno. Nismo pozabili na trike za nepriljubljeno čiščenje in, seveda, imamo tudi zalogo receptov. Zveni dobro? Začnite sezono peke na žaru z nami in ne zamudite naših nasvetov za peko na žaru!
Vsebina: Žar je najboljša poletna zabava! Žar kot profesionalec
- Izbira pravega žara
- Kraj za peko na žaru
- Kaj je danes na jedilniku?
- Dodatki? Da, prosim!
- Nakup za žar
- Priprava je polovica uspeha
- Zdaj postaja vroče: pečemo na žaru
- Je ostala še kakšna sladica?
- Uporaba ostankov: da ne boste ničesar zavrgli
- Red je nujen: Kako preprosto očistiti žar?
Izbira pravega žara
Začnimo od začetka. Še nimate žara ali si želite kupiti novega? Vprašanje je: “Kateri žar je najboljši zame? Na splošno obstajajo tri osnovne kategorije: plinski žari, žari na oglje in električni žari. Vsi imajo svoje prednosti, odločitev pa je pogosto odvisna od osebnih preferenc.
Kateri žar je pravi zame?
Žar na oglje je klasika in mnogi mojstri žara ga ne izpustijo iz rok. Razlog? Dim lesa doda hrani edinstven vonj. Vendar je peka na plinskem žaru vse bolj priljubljena. Zaradi preprostega upravljanja in hitrega predgrevanja ima vsekakor svoje prednosti. Električni žar izstopa predvsem zato, ker skoraj ne kadi in ga ni čutiti. Razen dobrot z žara, seveda. Zato je primeren tudi za uporabo v zaprtih prostorih. Poleg tega se hitro segreje in je enostaven za uporabo.
Kot smo že omenili, številni ljubitelji žara obožujejo žar na oglje. Razlog za to je edinstven vonj po dimu, ki ga ima hrana na žaru. Vendar okus ni odvisen od vrste vira toplote, temveč od njegove intenzivnosti. Zato lahko občutek dimljenja dosežete tudi s peko na žaru pri visokih temperaturah. Predvsem meso se bo rahlo “zažgalo” in začutili boste dim. Če je vonj po dimu tisto, kar iščete, bi moral vaš žar brez težav doseči temperaturo 250 °C in več.
Odvisno od vrste pečenja na žaru
Klasično pečenje na žaru je priprava hrane neposredno nad virom toplote pri visokih temperaturah v kratkem času. Najpogosteje se na ta način pripravljajo različne vrste klobas, piščanec in seveda zrezki. Za veliko mesa in drugih dobrot za peko na žaru pa potrebujete žar, na katerem lahko nastavite več toplotnih območij in ki ima pokrov za ohranjanje toplote v žaru. Ta vrsta žara se imenuje klasični ameriški žar. Za edinstveno aromo pripravljene hrane se običajno uporablja kadilnica, v kateri so temperature precej nižje. Na ta način se pripravijo tako imenovani longjobs, tj. na primer rebra, svinjina, svinjski trebuh itd.
Če uporabljate žar na oglje, pripravite longjobs tako, da oglje položite samo na eno stran žara ali pa ga zložite višje na rob kot na sredino. Pri plinskem žaru z vsaj 2-3 gorilniki lahko toplotne cone enostavno nadzirate tako, da vklopite le 1-2 gorilnika. Ustvarili boste neposredno in posredno toplotno območje.
Dodatki za kuhinjo z žarom na prostem
Ali ste vedeli, da pri peki na žaru ne gre le za to, da na žar položite meso in zelenjavo? Danes obstajajo kuhinje na prostem in številni dodatki, s katerimi lahko na žaru pripravite skoraj vse. Ne glede na to, ali gre za nizozemske pečice, litoželezne ponve, pladnje za žar, pekače za kruh ali plošče za žar: dodatki vam omogočajo, da svoje pečenje na žaru dvignete na višjo raven.
V nizozemski pečici lahko na primer pečete na žaru in kuhate juhe, cmoke, obloženo meso, omake in še veliko več. Z litoželezno ploščo za žar lahko pripravite jajca ali palačinke kot nič drugega.
Območje za peko na žaru
Kje postaviti kotiček za peko na žaru? Odgovor je preprost. Večina ljudi najraje peče na vrtu ali na balkonu. Žar je zabaven tudi v kampu ali kjer koli na prostem. Vedno se prepričajte, da je peka na žaru dovoljena na ustreznem mestu. Obstajajo kompaktni in praktični mobilni žari, zasnovani posebej za pustolovce.
Žar vedno postavite tako, da stoji pokonci in se ne more prevrniti. Če je mogoče, naj bo zaščiten pred vetrom in vsaj 2 metra oddaljen od gorljivih predmetov, steklenih stekel in podobno.
Povzetek: Stati mora varno in trdno. Če na primer na terasi pečete na žaru in se želite izogniti mastnim madežem na tleh, je priporočljivo uporabiti podlogo za žar. Kot mojster žara morate imeti tudi veliko prostora za peko na žaru. Na žaru mora imeti stalno mesto tudi ustrezna oprema, kot so rokavice za žar, klešče za žar in podobno. Pomoči morajo biti vedno “pri roki”.
Kaj je danes na jedilniku?
Najpomembnejše vprašanje: Kaj želite peči na žaru? Jedilnik žara in količino pripravljene hrane je treba prilagoditi gostom. Ali vsi jedo meso, so med njimi vegetarijanci ali vegani? Če niste prepričani, je bolje, da o tem vnaprej povprašate goste. Ko poznate vse zahteve in želje, se lahko odločite za pravo količino. Na primer, lahko računate približno 500 g mesa na osebo. Toda resnica je, da tudi zagrizeni ljubitelji mesa ne marajo vseh vrst mesa.
Naš nasvet je, da nakupujete tako, da bo vsakdo našel nekaj zase in da imate načrt B, če ga boste potrebovali. Na koncu članka boste našli nasvete, kako lahko uporabite ostanke hrane in ne zapravljate hrane po nepotrebnem.
Poleg klasičnih jedi, kot so klobase, zrezki, piščanec, nabodala ali zelenjava, se na žaru ne bojte pripraviti ničesar, kar vam je všeč. Sprostite svojo ustvarjalnost! V naših receptih boste našli veliko nasvetov za peko na žaru, vendar bi vam radi dali še nekaj dodatnih nasvetov:
Recepte lahko vedno prilagodite svojim potrebam, še posebej za nabodala. Želite vanj dodati piščanca, gobe ali celo nekaj sadnega, kot je mango ali ananas? Prepustite se ustvarjalnosti. Mariniranje. Vse, kar lahko dobite v roke! Vaše dobrote z žara bodo še bolj zanimive, če boste sami pripravili marinado. Nagrajeni boste z gosti, ki bodo nenadoma postali tiho, se razveselili in vam namenili zahvalne poglede.
Tofu, feta ali halloumi so vegetarijanske in zelo okusne mesne alternative. Lahko jih položite na pladnje za žar ali jih zavijete v aluminijasto folijo z oljem, začimbami in zelišči za žar (po možnosti v posredni coni) in pripravite pravo poslastico. Tako kot meso je tudi tofu treba predhodno marinirati, da se okusi dobro vpijejo.
Priloge Da, prosim!
Za večino ljudi so priloge sestavni del pečenja na žaru. Naj gre za solate, kruh, krompir v kakršni koli obliki ali predjedi z žara: za nas so pisane priloge tiste, ki žar naredijo za žar. Na mizi, polni bogatih dobrot, ne smete spregledati domačih prelivov in omak. V naših receptih boste našli veliko navdiha. Naše najbolj priljubljene so:
Nakup za žar
Načrtujte nakupovanje za žar tako, da boste lahko kupili vse, vendar ne kupujte predolgo vnaprej. Meso, ribe in druge dobrote morajo biti vedno sveže. Zato priporočamo nakupovanje 1-2 dni pred zabavo na žaru. Ta čas zadostuje za pripravo testa za palačinke na žaru, mariniranje mesa in zelenjave ter pripravo nabodal.
Pri mesu in ribah bodite pozorni predvsem na svežino in poreklo. Zato priporočamo nakupovanje pri mesarju ali prodajalcu rib. Pri peki na žaru je zelo pomembna kakovost mesa. Številne smo že omenili: Pravilo je približno 500 g mesa/rib na osebo. Vendar to ne pomeni, da morate imeti pol kilograma vsake vrste mesa za vsako osebo. Meso kupujte previdno in premislite, koliko ga resnično potrebujete in kaj lahko zamrznete ali uporabite pozneje.
Seveda morate poskrbeti tudi za svežino zelenjave, zelišč in drugih sestavin. Kupujte v manjših lokalnih trgovinah ali trgovinah, ki so specializirane za ekološke izdelke. Glede na recept je priporočljivo upoštevati tudi velikost sestavin. Na primer, pri polnjenih gobah lahko uporabite tudi ročno nabrane in dovolj velike gobe. Zato natančno načrtujte, kaj želite početi s hrano, nato pa skrbno izbirajte.
Priprava je polovica uspeha
To pravilo velja tudi za peko na žaru. Od mariniranja mesa do postavitve mize: če ste vse dobro pripravili, bo vaše peko na žaru potekalo brez težav. Začne se z zgodnjim nakupovanjem. Vendar bomo o tem govorili čez trenutek.
Pripravite sestavine za peko na žaru
Ko ste kupili meso, zelenjavo in priloge, morate dobro pripraviti žar. Če sami pripravljate marinade ali marinade za trenje, upoštevajte, da se morajo dobrote marinirati vsaj 2 uri, najbolje pa čez noč. Vse pripravite tako, da lahko sestavine iz posode prenesete na žar. To pomeni, da morate pred peko na žaru:
- Meso in ribe vnaprej dobro marinirati
- Oprati, nasekljati in začiniti zelenjavo
- Pripraviti nabodala
- Zamesiti maso in testo za palačinke, mesne kroglice in drugo
- Polnite zelenjavo (na primer gobe, papriko ali paradižnik)
- Kisajte feto, tofu ali halloumi
Seveda je tudi za pripravo nekaterih prilog potreben čas:
- Testo (na primer za kruh, bageto, žemlje za hamburgerje ali focaccio)
- Solate in prelive pripravite ločeno in jih zmešajte šele med peko na žaru
- Pripravite omake in jih pustite počivati v hladilniku, da se okusi bolje povežejo
Vse to lahko naredite pred peko na žaru. Odvisno od števila oseb, za katere pečete na žaru, boste potrebovali več ali manj časa. Med samim pečenjem na žaru običajno nimate toliko prostora za pripravo in zaključek kot v kuhinji. Ta dejavnik imejte v mislih med pripravo.
Priprava območja za žar
Ko govorimo o prostoru za peko na žaru. Prav tako ga morate pripraviti. Zgoraj smo omenili, da so rokavice in klešče za žar nujen pripomoček. Pripravite tudi obračalke ali sklede za meso in druge pripomočke, da med peko na žaru ne boste imeli nepotrebnega stresa.
Nekateri žari imajo dodatno polico ali celo delovno površino. To je zelo praktično, saj omogoča optimalno razporeditev prostora. Če takega prostora nimate, lahko postavite majhno mizico, na kateri so pripravljeni različni krožniki, jedilni pribor ali marinade. Za primer, da bi šlo kaj narobe, imejte pripravljene tudi prtičke ali kuhinjsko rolo.
Tik pred peko na žaru
So gostje že začeli prihajati? Nato je treba hrano, pripravljeno za žar, vzeti iz hladilnika, da bo ob postavitvi na žar sobne temperature. Tako segreto bo bolje pripravljeno in okusnejše Lahko pripravite tudi mizo, omake ali prelive za solate.
Če ste mojster žara, si omislite predpasnik. Nekaj mastnih madežev je običajno neizogibnih. Sicer pa smo prepričani, da ste zdaj pripravljeni na vse scenarije!
Zdaj postaja vroče: pečemo na žaru
Gremo! Gostje so prišli, miza je pogrnjena, priloge so na mizi. Peka na žaru v bistvu ni težka. Konec koncev hrano pripravljate na podoben način kot v ponvi. Seveda obstaja nekaj razlik. Da vas nič ne preseneti, so tu naši nasveti za žar:
- Žar vedno predhodno segrejte: žar začnite peči šele, ko je na žaru želena temperatura. Plinski žari imajo v ta namen običajno vgrajen termometer v pokrovu. Pri žaru na oglje lahko začnete, ko se na oglju ustvari bela plast pepela.
- Naoljite rešetko žara: Preden segrejete rešetko žara (litoželezno ali iz nerjavečega jekla), jo popršite ali premažite z rastlinskim oljem. To preprečuje, da bi se hrana prijela, in olajša peko na žaru. POMEMBNO: Uporabite rastlinsko ali laneno olje. Nikoli ne uporabljajte oljčnega olja, ki ima nizko točko dimljenja in pri visokih temperaturah porumeni, ima pekoč okus in neprijeten vonj. Pri temperaturah nad 180 °C vse zdrave sestavine olja zažgejo in nastanejo rakotvorne snovi, kot je akrolein.
- Uporaba območij žara: kot smo že omenili, lahko na plinskem žaru in žaru na oglje uporabljate različna toplotna območja. Eno območje z neposrednim in eno območje s posrednim ogrevanjem vam omogočata pripravo popolnega obroka. Piščanca ali zrezke na primer pecite na žaru v območju neposrednega segrevanja. Ko dobijo lepo skorjico, jih lahko prestavite v drugo cono in pustite, da počivajo. Pripravljajte živila, ki bi se lahko v posrednem območju zlahka zažgala. In če je nekaj pripravljeno prehitro, dajte to v indirektno cono in hrana bo vroča tudi po določenem času.
- Peka na žaru s strukturo: Na žar ne mečite vsega naključno. Ista živila vedno dajte k istim živilom. Tiste, za katere je potrebna daljša priprava, najprej položite na žar. Tako boste imeli pregled nad potekom in zmanjšali nevarnost zažiga ali izsušitve. Pomembno: številni vegani in vegetarijanci ne marajo pečenja vegetarijanske hrane in mesa na istem žaru ali rešetki. Zato svoje goste vnaprej povprašajte, kaj menijo, in po potrebi razdelite žar na vsaj dve območji. V tem primeru so lahko koristne druge klešče.
- Uporabite pravo opremo: za pripravo palačink in drugih ravnih kosov uporabite obračalnik. Za klobase, zrezke in podobno uporabite klasične klešče za žar. Pozabite na vilice. Če meso prebodete, da bi ga obrnili, bodo iz njega iztekli sokovi in bo suho.
- Nadzorujte temperaturo: pazite na temperaturo žara in mesa na žaru. Še posebej, če na žaru še niste pekli tako pogosto, je koristno imeti pri roki termometer za meso. Tako lahko hrano z žara odstranite šele takrat, ko je popolnoma pečena. Da bi vam olajšali iskanje, smo najpogostejše temperature v mesu povzeli v preprosti tabeli:
Ko zrezke in druge kose mesa vzamete z žara, priporočamo, da jih pred rezanjem pustite počivati približno 3 minute. Tako bodo mesni sokovi imeli dovolj časa, da se enakomerno razporedijo po mesu, kar bo zagotovilo boljši okus.
Sladica z žara
Lahko ste prepričani, da po slastnem žaru pride na vrsto legendarni stavek: “Imam željo po sladkem!” Če želite resnično navdušiti svoje goste, pripravite sladico kar na žaru. Resnično se dogaja in je prava bomba. Melona na žaru, s čokolado polnjene banane ali breskve na žaru z vanilijevim sladoledom – sladica na žaru je vedno nekaj posebnega. Prava poslastica je tudi ananas na žaru s sladkim karamelnim prelivom. S pravo dodatno opremo, kot so litoželezne ponve, lahko razširite svoje možnosti in postrežete palačinke, francoske hrenovke ali pecivo z žara.
Uporaba ostankov: da ne boste ničesar zavrgli
Svoje jedilnike vedno poskušamo oblikovati tako, da je odpadkov čim manj. Filozofija Zero Waste nam je zelo blizu. Vendar pa na kosilih, žaru ali bogatih zajtrkih vedno kaj ostane. Zato vam ponujamo naše nasvete, kako ostanke enega dneva spremeniti v zvezdo naslednjega dne!
- Najprej preprosto: solate s krompirjem, testeninami ali rižem so naslednji dan še bolj okusne. Shranjujte jih v nepredušno zaprti posodi v hladilniku in jih uživajte v manjših porcijah. Vendar je treba tudi te dobrote zaužiti šele po največ treh dneh.
- Po nepotrebnem ne odlašajte z listnatimi solatami s prelivi. Če ostanejo ostanki, lahko skupaj z drugimi sestavinami naslednji dan pripravite drugo solato. Veliko omak je okusnih na rezini kruha za zajtrk naslednji dan. Nekateri, na primer tisti s suhim paradižnikom, korenjem ali papriko, so odlična omaka za testenine po peki na žaru. Dodajte le malo smetane za kuhanje, paradižnika ali podobnih sestavin in omako lahko uživate s testeninami.
- Mnogi ljudje po žaru zavržejo kruh, žemljice in celo bagete. Vendar to morda ne velja za vas! Večino peciva lahko uporabite že naslednji dan. Lahko jih pokapate z malo vode in jih ponovno spečete. Lahko pa bagete narežemo na rezine in jih zavijemo. Na kratko jih segrejte v pečici in dobili boste pravo poslastico.
- Verjetno najpomembnejša stvar: meso. Priznamo, da hladna in zmečkana klobasa ali klobasa ni več zelo okusna. Še vedno pa lahko uporabite meso iz vratu, perutnino na žaru in številne druge jedi. Meso narežite na majhne koščke in ga v ponvi zmešajte s kuhanim rižem ali testeninami. Perutnino lahko spečemo in postrežemo kot zvezdo na sendviču. Bodite ustvarjalni!
Red je nujen: očistite žar
Vse se je pojedlo, ostanki so shranjeni, gostje pa so siti in zadovoljni. To je super! Za vas je ostal umazan in masten žar? Ne skrbite, tudi to majhno nevšečnost boste hitro rešili.
Čiščenje plinskega žara
Če pečete na plinskem žaru, boste hitro vzljubili pirolizo. Se vam zdi zapleteno? Ne, to sploh ni zapleteno. Gre za postopek izgorevanja žara. Vse, kar morate storiti, je, da žar nastavite na najvišjo temperaturo, zaprete pokrov in počakate. Izjemna toplota v žaru preprosto sežge vso maščobo in ostanke hrane. Po približno 20 minutah izklopite žar in z jekleno krtačo očistite rešetke, da se znebite preostalih trdovratnih ostankov. Plinski žari so običajno opremljeni s pladnjem za odkapavanje. Tudi tega je treba občasno odstraniti in očistiti. Nekatere lahko celo pospravite v pomivalni stroj.
Če imate plinski žar z litoželeznimi rešetkami, jih nikoli ne umivajte z milom in detergentom. Vsakič, ko jih spečete na žaru, dobijo debelejšo patino (tanek sloj maščobe), ki ščiti material pred rjo. To se uniči z milom. Za vzdrževanje rešetk jih lahko redno barvate ali poškropite z ognjevarnim oljem ali oljnim sprejem. To je najbolje storiti, ko se žar po peki ohladi.
Čiščenje žara na oglje
Če imate žar na oglje, je najbolje, da rešetko najprej ohladite, dokler ne doseže takšne temperature, da jo lahko držite v roki. Priljubljen nasvet za čiščenje rešetk iz nerjavečega jekla: rešetko zavijte v časopis in ga navlažite. Nato ga lahko enostavno očistite z gobo in tekočino za pomivanje posode. Načeloma velja obratno kot za litoželezne rešetke: nerjaveče jeklo lahko obdelujete z gobo in milom, dokler se ne začne spet bleščati in sijati. Ker je nerjavno jeklo običajno odporno proti koroziji, vam ni treba skrbeti zanjo.
Poleg metode s časopisom obstaja še veliko drugih idej za čiščenje rešetke žara. Med njimi so: soda bikarbona in limona, kola, kis in še veliko drugih. V vsakem primeru je naš cilj namakanje in nato izpiranje z malo truda. Ker vsi vemo, da namočeno pomeni napol splaknjeno, kajne?
In zdaj: hura za žar!!
Če imate neustavljivo željo, da bi nekaj spekli na žaru, izberite žar po svoji izbiri, ne pozabite na ustrezne pripomočke in se zgledujte po naših receptih. Želimo vam dober tek.