Grillen mit Gasgrill: Spieße werden auf den Gasgrill gelegt

Plinski žar je vse bolj priljubljen, uporabite ga maksimalno

Plinski žar je vse bolj priljubljena rešitev za številne mojstre žara. Zato je vredno vedeti, kaj je pomembno pri tej vrsti žara, kakšne so njegove prednosti in kako ga v celoti izkoristiti. Preverili smo, kako izbrati idealen plinski žar, kakšne funkcije ponuja in seveda nismo pozabili na izbor zanimivih receptov. Prižgite žar, gremo!

Vsebina: plinski žar je vse bolj priljubljen, uporabite ga maksimalno

  1. Izbira pravega žara
  2. Priprava žara
  3. Skrb za plinski žar
  4. Razporeditev toplote v plinskem žaru
  5. Neposredno in posredno pečenje na žaru
  6. Dodatki za peko na plinskem žaru
  7. Naši najljubši recepti
  8. Dolgi prispevki – kaj to pravzaprav je
  9. Pravilno čiščenje

Izbira pravega žara

Ste se odločili za nakup plinskega žara, vendar plavate v novih vodah in nimate pojma, kaj izbrati? Zbrali smo vse, kar potrebujete, da boste lahko izbrali točno tisto, ki vam popolnoma ustreza.

Upoštevajte velikost in število gorilnikov ter seveda površino žar plošče ali rešetke. Na plinskem žaru z dvema gorilnikoma lahko na žaru pečete do 5 oseb. Žar s štirimi gorilniki zlahka nahrani do 15 oseb.

Seveda so pomembni dejavniki tudi zmogljivost, dodatki, oblikovanje in prostor, ki ga potrebuje žar. Zato se pred izbiro odločite, kje bo stal žar. Nato napišite, kaj boste najpogosteje pekli na žaru, kako pogosto in za koliko ljudi. S tem seznamom bo izbira žara enostavna. Zagotovo iz naše ponudbe.

Priprava žara

Žarjenje s plinskim žarom: Priprava

Priprava žara za vašo prvo peko sploh ni zapletena. Verjetno ste ga že nastavili v skladu z navodili. Nato se prepričajte, da ima trdno podlago in da so kolesa (če jih vaš plinski žar ima) varno pritrjena. Žar mora stati pokonci, okolica pa mora biti čim bolj ognjevarna. Če vas skrbi, da bi se maščoba razpršila, priporočamo, da pod žar položite podlogo.

Izbira plinske jeklenke

Ob nakupu plinskega žara so vam verjetno že povedali, kakšna velikost plinske jeklenke je primerna za vaš izbrani žar. Pri tem lahko običajno izbirate med 2, 5, 10 in 33 kilogrami. Če izbirate na internetu, te informacije poiščite in si jih poiščite in si jih zapomnite v opisu izdelka.

Skoraj v vseh primerih sta priložena tudi cev in redukcijski ventil. Standardno se peče na žaru na plin propan, pogosteje pa na mešanico propana in butana. Po mnenju nekaterih strokovnjakov je peka na žaru s čistim propanom bolj zdrava, saj ta plin gori čistejše kot prej omenjena mešanica. Če niste prepričani, se za nasvet obrnite na trgovino z gradbenimi pripomočki ali specializirano trgovino. Nikoli ne polnite plastenk na bencinskih črpalkah.

Varna priključitev plinske jeklenke

Priključitev plinske jeklenke je v bistvu preprosta stvar. S plinske jeklenke odstranite pokrovček, odvijte zaščitni pokrovček in nanj nataknite reduktor tlaka. Na tej točki je priporočljivo preveriti, ali je kje prišlo do puščanja, skozi katero bi lahko plin uhajal. V ta namen je na voljo tako imenovani sprej za odkrivanje puščanja. Vendar lahko test opravite tudi z navadno milno raztopino. Preprosto nanesite sprej ali peno na spoj med plinsko jeklenko in cevjo ter počasi odprite plinsko pipo. Če se pojavijo mehurčki, je prišlo do puščanja, zato morate spoj zategniti ali poiskati drug razlog za puščanje.

Pravilna nega plinskega žara

Peka na žaru s plinskim žarom: nega litoželeznih rešetk s krtačo

Vzdrževanje plinskega žara je razmeroma preprosto. Pred prvo uporabo ga morate enkrat zažgati. To pomeni, da plinski žar približno 20 do 30 minut deluje pri najvišji temperaturi. Pri tem se zažgejo vsi ostanki iz proizvodnje. Poleg tega je vzdrževanje odvisno predvsem od materiala. Številni plinski žari so opremljeni z rešetkami iz litega železa. Redno jih je treba vzdrževati z oljnim razpršilom ali oljem z visoko točko dimljenja (kot je laneno olje) in ne smejo priti v stik z milom in lugom, saj to uniči njihovo patino. Po drugi strani pa lahko rešetke iz nerjavečega jekla po vsakem pečenju očistite z milom – veliko jih lahko celo položite v pomivalni stroj.

Plinskim žarom je običajno priložen pladenj iz nerjavečega jekla za odtekanje maščobe. Kot pove že ime, se uporablja za lovljenje kapljajoče maščobe. Po peki na žaru in ohlajanju jih lahko odstranite in očistite. O tem, kako pogosto je treba to storiti, se med ljubitelji žara pogosto razpravlja. Nekateri to storijo po vsakem pečenju na žaru, drugi so prepričani, da je enkrat na leto povsem dovolj. Navsezadnje je to odvisno od vas. Če pa žar pečete zelo pogosto, je priporočljivo čiščenje enkrat na mesec.

Plinski žari so tudi na zunanji strani večinoma izdelani iz nerjavečega jekla. Tako jih je mogoče enostavno očistiti. Ko se ohladi, vzemite nekaj mila ali posebnega čistila za nerjaveče jeklo in z njim obrišite zunanjost žara. Da bi se izognili madežem, priporočamo brisanje s krpo iz mikrovlaken.

Porazdelitev toplote v plinskem žaru

Pri peki na žaru gre za ogenj, toploto in njeno pravilno porazdelitev. Prednost plinskih žarov je, da imajo skoraj vedno pokrov. To omogoča akumulacijo toplote in s tem doseganje višjih temperatur. Žar na mesu ali drugih dobrotah z žara navdušuje s toploto z vseh strani, ne le od spodaj.

Številni žari imajo termometer vgrajen v pokrov. Pomembno je opozoriti, da lahko takšen termometer meri temperaturo pokrova le, ko je žar zaprt. Zato temperatura hitro in močno pade, takoj ko odprete pokrov.

Če želite vedeti, kakšna je temperatura neposredno na rešetki žara, priporočamo uporabo dodatnega senzorja na višini rešetke žara. Tako lahko vedno spremljate temperaturo, saj je ta podatek zelo pomemben zlasti na začetku pečenja na žaru.

Neposredno in posredno pečenje na žaru

Po našem mnenju je ena od največjih prednosti plinskega žara možnost posrednega žara. To pomeni, da lahko v žaru ustvarite različna ogrevalna območja, na katerih lahko meso spečete na različne načine.

Neposredno pečenje na žaru

Pri visokih temperaturah se živila pečejo na žaru neposredno nad virom toplote. Dobrote z žara hitro dobijo hrustljavo skorjico in značilne črte. Neposredno pečenje na žaru je še posebej primerno za živila, ki jih je treba kuhati le kratek čas in morajo imeti močan okus po dimu.

Posredno pečenje na žaru

To je pravo nasprotje neposrednega peke na žaru. Gre za ustvarjanje območja, v katerem se hrana pripravlja počasi in nežno. Če imate na primer plinski žar s štirimi gorilniki, lahko vklopite dva zunanja gorilnika, srednja dva gorilnika pa pustite izklopljena. Če hrano položite na sredino žara in pustite pokrov zaprt, se bo hrana počasi in enakomerno pekla zaradi posredne toplote.

Kot si lahko predstavljate, je ta metoda še posebej primerna za velike kose mesa (npr. svinjino) ali občutljiva živila na žaru (npr. ribe). Območje za posredno peko na žaru je idealno tudi za pripravo zrezkov in podobnih jedi.

Dodatki za plinske žare

Peka na žaru s plinskim žarom: Pravi pripomočki za peko na žaru za pravo žar doživetje

Z dobro opremljenim plinskim žarom poleti ne potrebujete kuhinje. Z ustreznimi dodatki in malo znanja in spretnosti bo vaš žar postal pečica, kuhalna plošča in še veliko več. Številni večji plinski žari so opremljeni z vgrajeno plinsko kuhalno ploščo. Tako lahko na njem zlahka pripravite omake, juhe in podobno.

Plošča za žar

Še ena nujna oprema je litoželezna plošča za žar, ki nadomešča klasično rešetko za žar. Lito železo ima odlične toplotno prevodne in skladiščne lastnosti. Na žaru lahko spečete tudi palačinke, francoski toast, slanino, ocvrta jajca in še veliko več. Nič ne ovira obilnega poletnega zajtrka.

Nizozemska pečica

Dodatna oprema, ki je dobro videti tudi sama po sebi, je nizozemska pečica. V loncu iz litega železa bo vsako meso dobilo edinstven okus in bo zelo mehko. Pri večini modelov lahko ponev uporabite kot pokrov. Briljantno, kajne? Uporabite ga lahko v plinskem žaru, pa tudi na odprtem ognju ali z briketi. Zato je res vsestranski pomočnik. Pri nakupu nizozemske pečice se prepričajte, da je združljiva z vašim plinskim žarom.

Drugi dodatki

Svet pribora za žar je velik, zelo velik. Naj gre za ražnje, nabodala, držala za piščance, pladnje za žar, držala za rebra ali kaj povsem drugega: glede na to, kako in za kaj radi uporabljate svoj žar, boste vedno našli popolno opremo.

Naši najljubši recepti

Čas je za malo navdiha. Seveda lahko veliko teh dobrot pripravite na skoraj vseh vrstah žara. Vendar pa, kot smo pojasnili zgoraj, možnost posrednega peke na žaru včasih resnično spremeni pravila igre. Lososa, nadevano zelenjavo in drugo lahko enostavno pripravite v indirektni coni. Na seznamu najljubših jedi pa ne sme manjkati zrezek, pripravljen na vročem in ravnem žaru.

Dolga delovna mesta – kaj pravzaprav je?

Žar s plinskim žarom: Svinjina s plinskega žara je prikazana oskubljena.

Tako imenovana “dolga dela” se nanašajo na vse, kar na žaru pripravljate 10 ur ali več. Trenutno je na primer zelo priljubljena svinjina “pulled pork”. Če ga pečete “nizko in počasi”, tj. pri nizkih temperaturah (običajno okoli 150 °C) in zelo dolgo, je meso presenetljivo mehko in ga po koncu peke lahko dobesedno zmečkate z vilicami.

Še en primer long jobs, ki je zelo znan predvsem iz ameriškega BBQ, so goveja prsa. Rezultat te metode priprave je resnično vreden čakanja. Vendar je za to potrebno veliko potrpljenja – in dober termometer, ki vse nadzoruje. Prednost plinskega žara je zagotovo ta, da ohranja stalno temperaturo, ko je pokrov zaprt. Pri žaru na oglje je to veliko težje.

Pravilno čiščenje plinskega žara

Plinski žar je razmeroma enostavno vzdržuje čist. Ko je žar pripravljen, pustite, da se do konca peče pri najvišji temperaturi. S pirolizo se maščobe in ostanki hrane zlahka sežgejo. Nato s čopičem preženite po rešetki, pustite, da se ohladi, in ko je še topla na otip, litoželezno rešetko poškropite z malo olja.

Pri rešetkah iz nerjavnega jekla to ni potrebno. Lahko jih temeljito očistite ali celo postavite v pomivalni stroj. Od zunaj lahko žar preprosto očistite z milnico in ga občasno vzdržujete s čistilom za nerjaveče jeklo.

Nikoli ne pozabite izklopiti plina in pokriti žara. Če jo pustite stati dlje časa, morate iz varnostnih razlogov izklopiti reducirni ventil iz plinske jeklenke. Poskrbite tudi za pravilno shranjevanje plinske jeklenke. Stati mora trdno in pokončno, biti zavarovan pred prevrnitvijo in postavljen stran od lahko vnetljivih predmetov. Če ima vaš žar pritrjeno mesto za plinsko jeklenko, ga lahko pustite tam in postavite žar pod streho.

Iskreno upamo, da vam bodo naši nasveti in triki v pomoč in da bodo resnično spodbudili vaš apetit po topli hrani z žara. Za splošne nasvete za peko na žaru priporočamo naše nasvete za peko na žaru. Prižgite plinsko jeklenko in vsem pokažite svoje nove spretnosti!

Written by:

Svenja se v kuhinji rada usmeri na najmanjše potankosti. Od osvežitve in hitrih receptov do sestavljenih menijev testira vse, dokler ni popolno.