Zračni cvrtnik si zasluži nego

Pravilna nega se naravno podaljša življenjska doba katerih koli pomočnikov. Kuhinjski zahtevajo posebno pozornost, saj v njih pripravljamo hrano. Preverili smo, kako pravilno očistiti cvrtnik na vroč zrak in kako ga negovati, da bo zdržal čim dlje

Vsake toliko časa nekaj kaplja, seveda ostanejo ostanki hrane, včasih se celo kaj zažge. Umazan kuhinjski pomočnik je samoumeven del kuhanja.

Včasih sta čiščenje in nega vprašanje nekaj minut, drugič pa traja dlje. Včasih si naprava zasluži “splošno vzdrževanje” Kako očistiti cvrtnik na vroč zrak?

Zračni cvrtnik, tj. cvrtnik z vročim zrakom, ni všeč le ljubiteljem zdrave hrane. S tem pomočnikom lahko pripravite dobesedno vse vrste hrane, tako na tradicionalen kot na ustvarjalen način. Po okusu ne boste vedeli, da je hrana bolj zdrava. Vse dobrote so enakega okusa, celo boljšega.

Opremljen z dodatki, ne potrebuje olja, vendar nego pa

Tradicionalno imajo cvrtniki na vroč zrak številne dodatke, ki omogočajo pečenje, peko na žaru ali celo kuhanje. Pogosto popolnoma brez olja

V mnogih primerih je dovolj, da sestavinam dodamo vodo in jih začinimo z zelišči. Tako lahko pripravite jedi, ki so primerne za vsako priložnost. Od hrane ob gledanju filma, do razkošnih praznovanj.

Friteza na vroč zrak si zasluži več kot le občasno izpiranje posode, dna ali rešetke. Ko se odločite, da je čas za to, najprej odklopite vtič in se prepričajte, da se je cvrtnik po zadnjem kuhanju ohladil. Čisto ali ne, vaša varnost je najpomembnejša.

Proč z ostanki hrane

V drugem koraku odstranite morebitne ostanke hrane. Tako iz samega cvrtnika kot iz nastavkov, posod in drugih delov cvrtnika. Grobo umazanijo običajno zlahka odstranite s papirnatimi robčki ali robčki, ki jih lahko navlažite z vodo. Če se ostanki hrane upirajo, lahko uporabite mehko krtačo, vendar pazite, da ne poškodujete površine katerega koli komponente.

Zračni cvrtnik ima košaro, ki jo lahko očistite z mehko krpo.

Posodo, košaro in rešetke lahko pravilno očistite z različnimi metodami, ki jih uporabljate za čiščenje posode. Pogosto so odstranljivi sestavni deli primerni tudi za pomivanje v pomivalnem stroju. V priloženih navodilih lahko preverite, če so tudi vaši. V pomivalni stroj nikoli ne polagajte delov, ki vsebujejo elektroniko ali so preveč občutljivi.

Za umivanje rok uporabite običajno kuhinjsko gobo in detergent. Po potrebi pustite dele cvrtnika čez noč namočene v kopeli z vodo in detergentom.

Friteza na vroč zrak ima občutljivo površino, zato je ne opraskajte

Posebno pozornost je treba nameniti ohišju ali ogrodju cvrtnika. Razlog? Danes so cvrtniki oblikovalski kosi, ki jih radi razstavljamo v svojih kuhinjah.

Sodobne oblike in prijetne barve lahko dopolnijo celoten vtis kuhinjske notranjosti. Zato je treba cvrtnik vzdrževati tudi od zunaj.

Poleg tega, da cvrtnik vedno obrišete vsaj s papirnato brisačo, takoj ko se umaže, za večje čiščenje uporabite navlaženo gobo in detergent. Ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev. Gobica, krpa ali krtača mora biti nežna, da ne opraska površine cvrtnika.

Morda vas zanima: Veliki vodnik: Kuhinjski noži

Kako očistiti notranjost cvrtnika? Ponovno preverite, da cvrtnik ni priključen, in odstranite vse odstranljive dele. Grelni element se nahaja na vrhu cvrtnika. To je del, ki spominja na cev, zvito v krog.

Za temeljito in priročno čiščenje grelnega elementa obrnite cvrtnik navzdol, da ga boste lažje dosegli. Uporabite detergent in krtačo z mehkimi ali srednje močnimi ščetinami, odvisno od stopnje umazanije. Izogibajte se trdim ščetinam, zlasti žičnatim orodjem. Ne smete poškodovati površine grelnega elementa.

Prostor za grelnim elementom očistite z upogljivo krtačo. Med čiščenjem ne uporabljajte po nepotrebnem veliko vode ali se izogibajte stoječi vodi v cvrtniku. Če pušča, lahko pride do kratkega stika v cvrtniku, predvsem pa lahko ogrozite svoje zdravje.

Po čiščenju si privoščite “slepo” cvrtje

Po temeljitem čiščenju notranjosti cvrtnika na vroč zrak ga pustite delovati nekaj minut, ne da bi vanj vstavili hrano. Pri tem izhlapi morebitni ostanek detergenta. Če so v cvrtniku ostali ostanki hrane, ki jih niste mogli odstraniti, jih lahko po določenem času preprosto obrišete z dna ponve.

Nekateri modeli cvrtnikov na vroč zrak ponujajo tudi način samočiščenja. Slednji večinoma deluje z lastnim načinom. Če ima vaš cvrtnik tak način, sledite temu postopku.

V ponev v cvrtniku dajte nekaj vode in detergenta ter zaprite pokrov. Izberite način samočiščenja ali pa izberite temperaturo 60 °C in nastavite časovnik na približno 15 minut. Umazanija v cvrtniku se zmehča in jo lahko enostavno obrišete, na primer s papirnato brisačo. Vendar ne pozabite izključiti cvrtnika iz električnega omrežja in pustiti, da se ohladi, preden ga obrišete.

Vse, kar morate storiti, je, da cvrtnik obrišete do suhega, ga zložite in se lotite novih okusnih in zdravih receptov. Navdih seveda najdete v naši reviji, nekaj naših najljubših receptov pa smo izbrali tudi tukaj v članku. S fritezo na vroč zrak lahko pripravite vse, od mesa do zelenjavnih dobrot in sladic.

Zračni cvrtnik ima svojo prostornino, ne poskušajte ga “napihniti”

Kaj poleg čiščenja še podaljša življenjsko dobo cvrtnika na vroč zrak? Seveda ustrezna uporaba. Pokrov zaprite z ustrezno močjo, ne izpostavljajte cvrtnika nepotrebnim temperaturnim šokom in ga ne tresite.

Dimenzije in prostornine vsakega modela cvrtnika so prilagojene njegovi zmogljivosti. Z drugimi besedami to pomeni, da morate v eni seriji ocvreti le toliko hrane, kolikor je lahko spravite v ponev, košaro ali na žar

Če boste pretiravali s količino hrane, ta ne bo dovolj pečena in skorajda ne bo hrustljava, če je to cilj vašega kulinaričnega potovanja. V tem primeru veliko ljudi ponovno vklopi pomočnika ali nenaravno podaljša prednastavljene programe. Na dolgi rok s tem skrajšate življenjsko dobo cvrtnika.

Morda vas zanima: Ali je pica res nastala v Italiji?

Morda se vam bo zgodilo, da bo temperatura v cvrtniku med kuhanjem nihala. V tem primeru je priporočljivo, da cvrtnik izklopite, pustite, da se malo ohladi, in nato ponovno nastavite parametre kuhanja. Če se težava ponovi, se obrnite na prodajalca ali servisno službo.

Z uporabo prave količine olja lahko tudi podaljšate življenjsko dobo vašega aparata. Če ga dodate veliko, uporaba zračnega cvrtnika nekako izgubi svoj pomen, predvsem pa se pomočnik po nepotrebnem zamaši in ga morate pogosteje čistiti.

Pri modelih, ki so zasnovani tako, da kuhajo popolnoma brez olja, je njegova uporaba zanesljiv način za njegovo uničenje. Če si želite občasno privoščiti kaj manj zdravega, izberite cvrtnik na vroč zrak, ki za pripravo potrebuje vsaj nekaj olja.