Zelišča so zaklad kuhinje, gojite jih
Zelišča so zdrava, estetska in okusna. Tudi dolgočasen obrok lahko spremenijo v pravo gastronomsko doživetje. Najboljša so seveda sveža zelišča. In to ni težava! Svetujemo vam, kako gojiti zelišča v stanovanju. Vaša kuhinja bo zaživela in lepo dišala.
Z gojenjem lastnih zelišč varujete tudi okolje in naredite korak k konceptu zero wastetorej kuhinji brez odpadkov. Znebite se vrečk in embalaže, v kateri se prodajajo sveža ali posušena zelišča. Seveda boste prihranili tudi denar.
Kako gojiti zelišča v loncu?
Kako gojiti zelišča v loncu? Zelišča potrebujejo veliko svetlobe, zato jih gojite v bližini okna, najbolje, če je lonec na okenski polici. Kakovostna zemlja in zadostna količina vlage sta drugi pomembni pravili za gojenje zelišč v loncu. Vendar z vodo ne pretiravajte, zalivajte, ko so tla suha, do globine približno 1-2 cm.
Dobra zemlja za zelišča mora vsebovati dovolj hranilnih snovi ter biti dovolj prepustna za zrak in vodo. Uporabite lahko posebno zemljo za zelišča ali pa jo pripravite sami iz komposta, šote in peska.
Vprašanje je tudi ustrezen lonec. Najbolje je, če ima na dnu drenažne odprtine, da lahko odvečna voda po potrebi odteče. Upoštevati morate tudi velikost posode glede na velikost rastlin in količino potrebne zemlje.
Rešitev je lahko tudi notranji sadilnik. Lahko uravnava količino svetlobe, zagotavlja redno vlago ali celo omogoča rast zelišč brez zemlje.
Nenazadnje je pomembna tudi izbira zelišč. Nekatere so bolje prilagojene za gojenje v zaprtih prostorih kot druge. Primeri primernih zelišč so: bazilika, melisa, meta, timijan, majaron in rožmarin.
Lonci za zelišča v kuhinji
Izbira lončkov za zelišča v kuhinji je lahko ustvarjalna zabava. Klasična zemlja terakota ni pogoj. Izbirate lahko med več materiali. Primerni so na primer prozorni stekleni lonci, saj omogočajo prehod svetlobe skozi stene posode in vidnost korenin rastlin. Vendar bodite previdni, saj so precej krhki in lahko občutljivi na temperaturne spremembe.
Tudi keramični lonci so občutljivi na temperaturne spremembe. So tudi težji in v v nekaterih primerih imajo višjo ceno. Manjše pomanjkljivosti uravnotežita prijetna estetika in dolga življenjska doba, če je ves čas zagotovljeno ustrezno okolje.
Morda ste tudi pomislili, da se k zeliščem dobro poda lesen lonec. In prav imate, tu je zelo lepo estetsko prepletanje. Vendar pazite, da les ne splesni. Seveda ne smemo pozabiti tudi na plastične lončke. So lahki, cenovno dostopni in na voljo v različnih vrstah, velikostih, barvah in celo oblikah.
Če lončka ne morete postaviti neposredno na okensko polico, vam bo v pomoč stojalo za zelišča. Tako lahko sadilnik obesite na steno ali ga estetsko umestite v prostor. Ni pa nujno, da je to kuhinja. Vaša ustvarjalnost v tej smeri nima meja.
Kako sušiti zelišča v pečici, na papirju ali v sušilniku?
Če se je vaše navdušenje nad gojenjem zelišč v stanovanju spremenilo v pretirano nabiranje in vas skrbi, da bodo zelišča zgnila, jih lahko posušite. Lahko jih posušite na najbolj naraven način, na papirju za peko, vendar je pomembno, da jih ne sušite na neposredni sončni svetlobi in da je prostor dobro prezračen. Vendar takšno sušenje traja precej dolgo.
Hitrejši način je sušilnik za sadje, ki ima lahko celo poseben program za sušenje zelišč. Če tega ne stori in morate vse nastaviti ročno, vedno izberite nizke temperature. Prednost sušilnika je lahko samodejno odzračevanje vlage. Vendar pazite, da z zelišči ne posušite ničesar drugega, na primer sadja. Sadje bi “vpilo” zeliščno aromo.
Kako posušiti zelišča v pečici? Pečico segrejte na 35 do 45 °C, zelišča dobro operite in posušite, da med sušenjem ne splesnijo. Koščki morajo biti enako veliki, da se enakomerno sušijo. Zato po potrebi odtrgajte ali narežite posamezne rastline. Razporedite jih na pekač ali stojalo za sušenje in pazite, da se ne prekrivajo. Sušenje traja do dve uri, nato odstranite zelišča in jih pustite, da se ohladijo.
Shranjujte jih v suhem in temnem prostoru
Shranjujte v suhem in temnem prostoru. Zelo dobra izbira so steklene ali keramične neprepustne posode. Če boste zelišča shranjevali v temni shrambi, se ne bojte uporabiti posod iz prozornega stekla.
Na etiketo, ki jo nalepite na posodo, poleg imena suhe snovi napišite tudi datum sušenja. Odvisno od vrste zelišča jih je treba hraniti od 6 do 12 mesecev. Takrat izgubijo aromo in okus.
Ta zelišča ne smejo manjkati doma
Katera zelišča za kuhinjo so najbolj priljubljena? Seveda je odvisno od tega, kaj vam je najbolj všeč. Izbrali smo tiste, ki jih je vedno vredno imeti pri roki:
- Bazilika je primerna za aromatiziranje pic, testenin in različnih omak.
- Melisa je odlična v solatah, pijačah in sladicah.
- Meta je odlična v solatah, pijačah in sladicah.
- Timijan daje prijeten okus mesnim jedem, omakam in juham.
- Majaron, rožmarin in origano se uporabljajo zelo podobno kot timijan.
- Rožmarin: Rožmarin je primeren za mesne jedi, zelenjavo in različne pečene jedi.
- Peteršilj uporabite v solatah, juhah in različnih omakah.
Kaj kuhati z zelišči?
Pri kuhanju upoštevajte, da imajo lahko zelišča močan okus. Če jih dodate preveč, lahko preglasijo okus drugih sestavin in pokvarijo užitek pri jedi. Upoštevajte tudi, da sušenje poveča intenzivnost okusa in arome. Zato bodite še posebej previdni pri uporabi suhih zelišč.
Zelišča lahko hrani dodajate pri različnih časih kuhanja, da dosežete različno ravnovesje okusov. Trda zelišča, kot sta timijan ali rožmarin, je treba jedi dodati na začetku kuhanja, da se dovolj razkuhajo. Občutljiva zelišča, kot sta koriander ali bazilika, dodajte šele na koncu kuhanja, da ohranite njihov okus in aromo.
Zelišča vedno dodajajte postopoma in hrano nenehno okušajte. Ne pozabite, da se okusi v hrani združujejo tudi po kuhanju. Tako rečeno “preidejo” Z drugimi besedami, če je bila vaša dobrota odličnega okusa takoj po kuhanju, bodo okusi naslednji dan morda še bolj izraziti.
Najboljši način za obvladovanje uporabe zelišč pa je praksa in eksperimentiranje. Tudi če gre kaj narobe, to ni pomembno, pomembno je, da poskušate, odkrivate in eksperimentirate. Na primer tudi s kombinacijo zelišč v eni jedi. Nekaj takega je lahko izziv, a če najdete pravo kombinacijo okusov, bo rezultat res vreden truda!
Zelišča in pozitiven učinek na zdravje? Seveda!
Pozitivni vpliv zelišč na zdravje ne smemo spregledati. Poleg tega za manjše zdravstvene težave običajno kupujemo različne zeliščne čaje. Zelišča za kuhinjo imajo pozitiven učinek tudi na naše zdravje.
Bazilika je zaklad. Vsebuje veliko antioksidantov, ki telo ščitijo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Pomaga zmanjševati stres in tesnobo, izboljšuje prebavo, saj spodbuja sproščanje želodčnih sokov in peristaltiko debelega črevesa. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C spodbuja tudi odpornost. Poleg tega so lističi bazilike na mozzareli videti odlično.
Melisa deluje protivnetno, izboljšuje prebavo in spanje ter lahko celo pomaga pri glavobolih. Sprošča serotonin, ki pomaga lajšati bolečine. Če ste prehlajeni, bo melisa sprostila sluz in vam pomagala izkašljati.
Meta je bogata z antioksidanti in vsebuje veliko vitaminov A in C, ki sta pomembna za zdravje oči in imunski sistem. Vsebuje tudi snovi, ki lahko pomagajo pri prebavnih težavah. Mentol, ki ga vsebuje meta, deluje analgetično in antipiretično ter lahko pomaga pri lajšanju bolečin in napetosti. Uporablja se tudi za lajšanje težav z dihali, kot sta astma in bronhitis. Ali celo poveča apetit.
Timijan ima močne antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo v boju proti različnim vrstam bakterij, tudi tistim, ki so odporne na antibiotike. Nekatere študije tudi kažejo, da ima to zelišče močne protivirusne učinke, kar bi lahko bilo koristno pri preprečevanju ali zdravljenju okužb dihalnih poti. Prav tako lahko izboljša zdravje srca, saj znižuje holesterol in krvni tlak.
Rožmarin vsebuje veliko naravnih antioksidantov, ki ščitijo telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Bogat je tudi z rožmarinsko kislino, ki ima močne protivnetne učinke. Podpira odpornost, zdravi prebavne motnje in je koristen za rast las, saj vsebuje železo, magnezij in vitamin B6.