Teh 5 receptov je enostavno pripraviti tudi s starejšo hrano

Ste v hladilniku ali shrambi odkrili starejša živila, ki so jim bili na prvi pogled šteti dnevi? Ni panike, še ni treba, da gredo v koš. Tudi iz starejših sestavin lahko pripravite okusno kosilo ali večerjo. Ponujamo vam nasvete za 5 tipičnih slovaških jedi, ki jih lahko priročno pripravite iz starejših sestavin.

Kruh v jajcu ala kralj jedi iz starejših živil

Klasično, s sirom, gorčico, česnom, šunko ali celo Nutello. Domišljija nima meja, kruh v jajcu lahko pripravite na zelo različne načine. Pomembno pa je, da za osnovno različico potrebujete le star kruh, razžvrkljano jajce in ščepec soli. Naš skrivni nasvet – če doma nimate starejšega kruha, poskusite z zvitkom ali starim cmokom. Okus bo ostal slasten, pecivo pa izjemno mehko in puhasto.

Njoki z brinzo (in drugi)

Če vam v shrambi leži starejši krompir, ste lahko veseli. Za kosilo lahko pripravite preproste in okusne krompirjeve njoke. Nariban krompir prepražite s polbelo moko, dodajte malo vode in jajce ter zavrite. Pripravljene njoke zmešajte z brinzo ali izberite različico s sirom, špinačnim pestom ali celo zeljem.

Sladica iz žemljic

Ste si zaželeli nekaj sladkega in preprostega hkrati? Vaša izbira lahko pade na klasično sladico iz žemljic. Uporabite lahko stare žemlje, jajca, mleko in sladkor. Zvitke lahko napolnite z jabolki ali skuto, odvisno od vaših želja. Vsekakor ga ne pozabite začiniti s pravimi začimbami, da bo uživanje popolna izkušnja.

Krompirjev cmok

Ste naveličani tradicionalnih prilog, kot sta riž ali krompir? Ni problema, obstaja še en način. Zadostujejo tudi žemljice ali zvitki iz prejšnjega dne. Zmešajte jih z jajcem, mlekom in soljo, za dodaten okus in barvo lahko dodate tudi peteršilj. Ustrezno začinite in postrezite novost, pripravljeno iz starejših živil.

Ocvrti riž z zelenjavo in gobami

Ali vam je ostal riž od prejšnjega kosila? Nič hudega, tudi to lahko uredite. Dodajte le zamrznjeno ali vnaprej pripravljeno zelenjavo ali narezane gobe, vse skupaj prepražite, primerno začinite in v hipu boste imeli odlično toplo večerjo. Sploh ne boste vedeli, da je iz starejše hrane.

Več  informacij o tem, kako biti okoljsko  odgovoren, najdete na naši strani Bodi bolj odgovoren, bodi bolj ekološki.