Kuhinja brez odpadkov – kako to storiti?

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da vam je med kuhanjem kosila ali večerje ostala pest zelišč, kos zelenjave ali mesa. Kaj s tem narediti? Je to odpadek, primeren za zavrženje, ali koristen obrok? V tem članku vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako se čim bolj približati konceptu kuhinje brez odpadkov

Uporabite olupke ali mesne obrezke

Olupke sadja, krompirjeve konice ali ostanke mesa. Na prvi pogled se zdi, da je vse to nepotrebno zapravljanje, a v resnici so to pravi dragulji. Poglejmo na primer jabolčne lupine. Večina od nas bi jih zavrgla kot nepotrebne, a vse, kar morate storiti, je vključiti dehidrator, dodati malo cimeta in sladkorja ter pripraviti slastne krhlje iz suhega sadja.

vir: Shutterstock

Če ste ljubitelj čaja, olupke prelijte z vrelo vodo, dodajte klinčke in cimet ter uživajte v pomirjujočem jabolčnem čaju, okrašenem z rezino limone.

Kako se znebiti kuhinjskih odpadkov

Večino ostankov hrane lahko v kuhinji še vedno velikokrat uporabite. Mesne obrezke lahko zmeljete v burgerje ali pa suhe žemlje naribate v drobtine. Kadar ideje ne zadostujejo več, lahko uporabite hišni kompostnik z deževniki. V sodobnih gospodinjstvih brez odpadkov ta že postaja absolutni standard, saj lahko obdela ostanke, ki jih sami ne morete več porabiti.

Deževniki z veseljem predelajo jajčne lupine, kavno usedlino ali ostanke orehov. Vse jim samo nasekljajte. Deževnikom pustite dovolj časa, da jo predelajo, med tem časom pa ne pozabite zbrati dodatnih kuhinjskih odpadkov.

Kuhinja brez odpadkov se ne ukvarja s plastiko

Preveč plastike v vaši kuhinji? Tudi za to obstaja preprosta rešitev. Plastične kozarce v liniji preprosto zamenjajte s steklenimi ali bambusovimi. Ne le, da bodo videti bolj elegantno, ampak bodo tudi nežnejši do vaše hrane. Kuhinja brez odpadkov ima več prednosti, kot se zdi na prvi pogled.

Prav tako se lahko znebite številnih mikrotenskih vrečk. Če kupujete samo eno jabolko, ga pustite brez vrečke. Če jih kupujete več, raje izberite vrečke za večkratno uporabo. Enostavno jih lahko izdelate doma – sešijete stare zavese ali krpe.

Več informacij o tem, kako biti okoljsko odgovoren, najdete na naši strani Bodi bolj odgovoren, bodi bolj ekološki.