Druga priložnost za starejšo hrano?

Ali vam je ostala hrana iz prejšnjih dni? Ne hitite in ne ustvarjajte nepotrebnih živilskih odpadkov. Namesto tega razmislite, kako bi lahko hrano še vedno uporabili. Če se ne morete spomniti ničesar, ne skrbite. Za vas imamo nekaj nasvetov, kako uporabiti starejšo hrano

Kaj storiti s starim kruhom?

Prepričan sem, da veste, da ste pred vikendom kupili preveč žemljic, vendar doma ni bilo nikogar, ki bi jih pojedel. Trdo ne pomeni vedno pokvarjeno. Nasprotno, iz njih je lažje pripraviti drobtine, primerne za paniranje. Zmeljete lahko skupaj stare žemljice ali kruh. Vendar bodite previdni, da zmeljete dovolj fino.

Starejše pecivo lahko uporabite tudi kot krutone za juho. V ponev dodajte oljčno olje, rahlo prepražite testo, potresite z zelišči in začimbami ter postrezite.

vir: Shutterstock

Starejša živila tudi kot zdrava sestavina

Ostanki kruha so primerni tudi kot sestavina za recepte s polnim okusom. Dobra izbira v tem primeru je musaka iz žemljic, za katero potrebujete le stare žemlje, jajca, mleko in sladkor. Okusite jo lahko po lastnih željah, okusna je z jabolki in skuto.

Ste bolj ljubitelj slane hrane? Brez težav lahko iz starega peciva pričarate tudi cmoke. Staremu kruhu ali žemljam dodajte jajce, mleko in sol. Vse skupaj premešajte in dodajte peteršilj. Dobiš odlično prilogo za nedeljsko kosilo.

Olupki so skriti kuhinjski zaklad

Roko na srce – kdo od nas je pri kuhanju že kdaj uporabil olupke sadja ali zelenjave? Očitno jih je malo. Toda ali ste vedeli, da jih lahko v jedi vključite na veliko načinov? Olupke jabolk ali hrušk lahko posušite in jih jeste samostojno, lahko pa jim dodate klinčke in cimet ter iz njih pripravite čajno mešanico.

Skupaj z granatnimi jabolki jih lahko celo sesekljate in iz njih pripravite sadni kis, ki je odličen za solatne prelive. Lupine citrusov lahko pripravite tudi kot kandirano poslastico. Samo dobro jih skuhajte, obložite s sladkorjem in odlična alternativa sladkarij je na svetu.

vir: Shutterstock

Da, starejša hrana tudi za sladokusce

Če krompir čistite v razmerju 1:1, imamo za vas odličen nasvet. Iz olupkov lahko preprosto pripravite okusen domač čips. Samo temeljito jih operite, začinite po želji in jih pecite. Z njimi bo večer ob dobrem filmu zagotovo prijetnejši. Kako bi uporabili starejšo hrano ali olupke

Več informacij o tem, kako biti okoljsko odgovoren, najdete na naši strani Bodi bolj odgovoren, bodi bolj ekološki.