Schusterjungen: Berlinski rženi zvitek

Schusterjungen so majhni rženi zvitki iz Berlina. Ni povsem jasno, od kod izvira njihovo ime. Vendar pa obstaja zgodba, da je čevljarski deček s svežim pecivom udaril pekovskega dečka. Pecivo je bilo poškodovano, vendar so fantje menda le prodali vse nove vrste. Morda zato precej nenavadna oblika? Ker se zvitki pogosto pečejo v pravokotni obliki. Kakorkoli že: ti rženi zvitki so nam bili zelo všeč – in prepričani smo, da bodo kmalu všeč tudi vam. Preizkusite naš preprost recept!

Vam je všeč ta recept?
0

Sestavine

Izberite število obrokov
175 g ržene moke
90 g pšenične moke
30 g svežega kvasa
1/2žličke soli
1žlica sladkorja
180 ml mlačne vode
Orodje
1 Kuhinjski robot

Prehranske vrednosti

117 Kalorije
23 g Ogljikovi hidrati
0 g Maščobe
4 g Beljakovine

Postopek

1.

Raztopite kvas

Mešajte kvas, vodo in sladkor, dokler se sladkor in kvas popolnoma ne raztopita. Pokrito pustite na toplem mestu 10 minut.
Označi kot dokončano
2.

Zgnetite testo

Presejte moko in jo skupaj s kvasom gnetite približno 10 minut (to lahko storite ročno ali s kuhinjskim robotom). Testo pokrijte in pustite vzhajati približno 1 uro.
Označi kot dokončano
3.

Oblikujte zvitke

Testo še enkrat dobro pregnetite, oblikujte v valj in ga razdelite na 8 enakih delov. Testo oblikujte v majhne, rahlo pravokotne valje in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Ponovno pokrijte in pustite vzhajati približno 1 uro, da se prostornina podvoji.
Označi kot dokončano
4.

Segrevanje pečice

Pečico segrejte na 200 °C zgornje/spodnje segrevanje. 5. Peka zvitkov: Testo poškropite z malo vode in ga rahlo posujte z moko. Pecite približno 20 minut.
Označi kot dokončano
5.

Peka zvitkov

Testo poškropite z malo vode in ga rahlo posujte z moko. Pecite približno 20 minut.
Označi kot dokončano

Opombe

Hranilne vrednosti so ocenjene glede na sestavine. Pravzaprav se lahko razlikujejo.
 Shrani kot PDF