Gobova rižota

Gobova rižota je absolutna klasika med rižotami. Enostavno jo je pripraviti, hitro je pripravljena in v hladnem obdobju nam daje popolnoma občutek topline. Vam je kaj znano? Samo en grižljaj in že se počutite varno? Tako se počutimo tudi mi. Če si želite, da bi ga spet začutili, in ste zdaj zelo lačni, si oglejte naš recept in ga pripravite. Mimogrede: Uporabite lahko kakršne koli gobe, ki so vam najbolj všeč. Kuhali smo klasično s šampinjoni, vendar smo dodali tudi nekaj koščkov ostrigarja. Poseben nasvet so posušene gobe, ki jih pustite namočene v vroči juhi. Rižoti dodajo poseben pečat.

Vam je všeč ta recept?
0

Sestavine

Izberite število obrokov
300 g riža aborio ali drug riž za rižoto
800 ml zelenjavne juhe
4 posušene gobe po želji
120 ml belega vina
2 šalotki
2 stroka česna
200 g šampinjonov ali druge sezonske gobe
1/4šopka peteršilja
120 g parmezana
30 g masla
2žlici olivnega olja
sol in poper po okusu

Prehranske vrednosti

542 Kalorije
60 g Ogljikovi hidrati
20 g Maščobe
24 g Beljakovine

Postopek

1.

Priprava sestavin

Česen olupite in drobno sesekljajte. Očistite in narežite gobe. Naribajte parmezan. Peteršilj operite, posušite in drobno nasekljajte.
Označi kot dokončano
2.

Sestavine prepražimo

V ponvi segrejte oljčno olje in polovico masla ter na njem 3 minute pražite česen in šalotko. V ločenem loncu segrejte zelenjavno juho (po možnosti z gobami) in jo ohranite toplo, vendar je ne zavrite.
Označi kot dokončano
3.

Gašenje

Nato dodajte riž in ga dušite 3 minute. Zmehčajte z belim vinom in zmanjšajte na tretjino.
Označi kot dokončano
4.

Rižoto pustite vreti

Dodajte zelenjavno juho in kuhajte, dokler riž ni čvrst, a še ne povsem pripravljen. Nato vmešajte parmezan in preostalo maslo. Začinite s soljo in poprom ter postrezite s peteršiljem.
Označi kot dokončano

Opombe

Prehranski podatki so približno izračunani na podlagi navedenih sestavin. Možna so odstopanja.
 Shrani kot PDF