Gobova rižota
Gobova rižota je absolutna klasika med rižotami. Enostavno jo je pripraviti, hitro je pripravljena in v hladnem obdobju nam daje popolnoma občutek topline. Vam je kaj znano? Samo en grižljaj in že se počutite varno? Tako se počutimo tudi mi. Če si želite, da bi ga spet začutili, in ste zdaj zelo lačni, si oglejte naš recept in ga pripravite. Mimogrede: Uporabite lahko kakršne koli gobe, ki so vam najbolj všeč. Kuhali smo klasično s šampinjoni, vendar smo dodali tudi nekaj koščkov ostrigarja. Poseben nasvet so posušene gobe, ki jih pustite namočene v vroči juhi. Rižoti dodajo poseben pečat.
Sestavine
Izberite število obrokov
| 300 g riža aborio ali drug riž za rižoto | |
| 800 ml zelenjavne juhe | |
| 4 posušene gobe po želji | |
| 120 ml belega vina | |
| 2 šalotki | |
| 2 stroka česna | |
| 200 g šampinjonov ali druge sezonske gobe | |
| 1/4šopka peteršilja | |
| 120 g parmezana | |
| 30 g masla | |
| 2žlici olivnega olja | |
| sol in poper po okusu | 
Prehranske vrednosti
					542
											Kalorije
									
							
					60 g
											Ogljikovi hidrati
									
							
					20 g
											Maščobe
									
							
					24 g
											Beljakovine
									
					Postopek
			
				1.			
				
					
			
					Priprava sestavin
Česen olupite in drobno sesekljajte. Očistite in narežite gobe. Naribajte parmezan. Peteršilj operite, posušite in drobno nasekljajte. 
										
					
						
						Označi kot dokončano
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Sestavine prepražimo
V ponvi segrejte oljčno olje in polovico masla ter na njem 3 minute pražite česen in šalotko. V ločenem loncu segrejte zelenjavno juho (po možnosti z gobami) in jo ohranite toplo, vendar je ne zavrite.
										
					
						
						Označi kot dokončano
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Gašenje
Nato dodajte riž in ga dušite 3 minute. Zmehčajte z belim vinom in zmanjšajte na tretjino. 
										
					
						
						Označi kot dokončano
					
				
			
				4.			
				
					
			
			Rižoto pustite vreti
Dodajte zelenjavno juho in kuhajte, dokler riž ni čvrst, a še ne povsem pripravljen. Nato vmešajte parmezan in preostalo maslo. Začinite s soljo in poprom ter postrezite s peteršiljem.
										
					
						
						Označi kot dokončano
					
				Opombe
				Prehranski podatki so približno izračunani na podlagi navedenih sestavin. Možna so odstopanja.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		




