Red v hladilniku z našimi nasveti ni znanost

Pravilna razporeditev živil v  hladilniku je izjemno pomembna ne le z estetskega vidika, temveč tudi zaradi njihove daljše življenjske dobe. S  pospravljenim hladilnikom boste tudi manj zapravljali, saj boste imeli popoln pregled nad tem, kaj  imate in kaj je treba čim prej porabiti. Kako pospraviti hladilnik?

Red v hladilniku zaradi območij

Če želite poskrbeti, da bo hrana čim dlje obstojna, in jo imeti pod nadzorom, razdelite hladilnik na več območij. Dobra izbira je na primer kompaktni hladilnik Spitzbergen Uni, v katerem bo imelo vse svoje mesto. Kako torej pravilno razporediti hrano?

vir: Shutterstock

Vrata hladilnika

Temperatura v vratih hladilnika je precej visoka in lahko doseže do 15 °C. Zato je dobro, da tu hranite pijače, ki jih želite le nežno ohladiti, npr. steklenice in pločevinke vode ali vina. V vrata damo tudi konzerve, maslo in jajca.

Red v hladilniku zaradi plastičnih škatel?

Kot je prikazano na piktogramih, so plastične škatle na dnu hladilnika običajno namenjene shranjevanju sadja in zelenjave. S temperaturo 10 °C in prisotnostjo luči LED imajo idealne pogoje za ohranjanje ustreznih hranilnih vrednosti in svežine.

Morda vas zanima: Kako ustvariti gospodinjstvo brez odpadkov

Spodnja polica

S temperaturo približno 2 °C je to najhladnejši prostor v hladilniku, primeren za shranjevanje surovega mesa, rib in morskih sadežev. Hrano, ki jo nameravate shraniti v hladilniku, lahko shranite tudi za daljše časovno obdobje.

Srednja polica

Srednji del hladilnika ohranja stalno temperaturo približno 5 °C, zato je primeren za shranjevanje mlečnih izdelkov, hladnih kosov z zadostno garancijo in drugih trajnih sestavin. Dobro je, da sem postavite hrano, ki še ni razpakirana.

Z rednim vzdrževanjem hladilnika boste prihranili čas in denar.
vir: Shutterstock

Zgornja polica

Na vrhu hladilnika je temperatura približno 8 °C. Zato je idealen prostor za shranjevanje pripravljenih jedi ali odprtih trajnih živil. V obeh primerih jih ne pozabite shranjevati v kozarcih ali škatlah, da se izognete zraku in prezgodnjemu kvarjenju.

Več informacij o tem, kako biti okoljsko odgovoren, najdete na naši strani Bodi bolj odgovoren, bodi bolj ekološki.