zero waste je ekološki pristop

Kako ustvariti zero waste gospodinjstvo?

Ste se kdaj vprašali, kako bi lahko v svojem življenju čim bolj zmanjšali količino odpadkov? Pravzaprav sploh ni treba, da je to težko. Razmišljajte korak naprej in nakupujte odgovorno. Zato delimo nekaj nasvetov, kako doseči življenje brez odpadkov, ali pa vsaj poskusiti to doseči.

Znebite se plastičnih in mikrotenskih vrečk

Roko na srce – kar tvori večji del nepotrebnih plastičnih odpadkov v vašem domu. Verjetno obstajata dve možnosti, plastični zabojniki in plastične vrečke. V obeh primerih pa obstaja razmeroma preprosta rešitev. Plastične kozarce in posode za malico lahko zamenjate s steklenimi in lesenimi alternativami. Videti bodo bolj naravno, poleg tega pa se boste znebili škodljivih toksinov, ki prodirajo iz plastike.

zero waste pomeni tudi znebiti se plastičnih vrečk

Namesto plastičnih vrečk nakupujte s platneno vrečko za večkratno uporabo ali iz trgovine vzemite nepotrebno škatlo. Vendar je po nakupu ne pozabite ustrezno reciklirati. Ne spreglejte možnosti izdelave lastnih vrečk za sadje ali stročnice. Lahko jih sešijete iz starih zaves, s čimer se boste lahko za vedno poslovili od mikrotena.

Ne zavrzite ostankov ali olupkov, če želite biti zero waste.

Čeprav se olupki ali trdi robovi peciva na prvi pogled zdijo kot kuhinjski odpadki, je resnnica ravno nasprotno. Tudi tisto, kar vam navidezno ostane pri kuhanju, lahko ponovno uporabite. Ostanke mesa lahko zmeljete in zamrznete, saj lahko iz njih pozneje pripravite odlične hamburgerje ali ocvrtke. Enako storite tudi z ostalim sadjem, zamrznjenim, posušenim ali vloženim, kar boste cenili zlasti v zimskih mesecih, ko ga na policah primanjkuje.

Morda bi vas zanimalo: Druga priložnost za starejšo hrano?

Vendar je osnoven know-how za doseganje gospodinjstva brez odpadkov pravilno načrtovanje. Če se odpravljate na večje nakupovanje ali pripravljate na večje kuhanje, si napišite seznam sestavin, ki jih boste potrebovali, in ga shranite v denarnico ali žep. V trgovini boste tako preprečili, da bi v košarico besno tlačili nepotrebne stvari. Na koncu se vam ne bo zahvalil le planet, ampak tudi vaša denarnica. Enkrat za vselej se znebite zapravljanja hrane in denarja.

Več informacij o tem, kako biti okoljsko odgovoren, najdete na naši strani Bodimo bolj odgovorni, bodimo bolj EKO.