Jagodna kapljična torta
Jagodna kapljična torta s sladkim rožnatim videzom je popolna torta za valentinovo, materinski dan ali ko ste razpoloženi za izvirno torto. Kapljični kolački so videti res dobro. Ime izhaja iz angleščine in pomeni “tekoče pecivo”. In to jo zelo dobro opisuje, saj je torta, ki kaplja, dobila ime po glazuri, ki teče po njenih straneh. Torej: zabavajte se ob pripravi preliva in peki!
Sestavine
Izberite število obrokov
150 g moke | |
130 g sladkorja | |
2 jajci | |
100 ml pinjenca | |
2kapljici vanilijevega ekstrakta | |
1/2čajne žličke pecilnega praška | |
1čajna žlička sode | |
1ščepec soli | |
20 g masla |
Za nadev
500 g jagod | |
150 g sladkorja | |
500 g jogurta | |
150 ml smetane za stepanje | |
1šopek sveže mete | |
6rezin želatine |
Za preliv
100 g sladkorja v prahu | |
100 g masla | |
120 g dvojnega kremnega sira |
Za glazuro
3rezine želatine | |
3žlice jagodnega sirupa | |
175 g smetane za stepanje | |
75 g bele čokoladne glazure | |
2kapljici rdečega živilskega barvila |
Pomočniki
Kuhinjski robot po želji | |
ali ročni mešalnik | |
kalup za torte |
Prehranske vrednosti
443
Kalorije
51 g
Ogljikovi hidrati
23 g
Maščobe
8 g
Beljakovine
Postopek
1.
Segrejte pečico
Segrejte pečico na 170 °C zgoraj/spodaj.
Označi kot dokončano
2.
Priprava testa
Jajca, sladkor in vanilijev ekstrakt stepamo do puhaste mase. Vmešajte pinjenec. Dodajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol ter zamesite v gladko testo. Pekač za torto namažite z maslom in vanj vlijte testo. Pecite 30-40 minut. Z zobotrebcem preverite, kako je torta pečena, in jo pustite, da se popolnoma ohladi.
Označi kot dokončano
3.
Predhodno polnjenje
Jagode operite, odstranite pecelj in jih narežite na manjše koščke. Meto operite, osušite in drobno sesekljajte, oboje zmešajte s sladkorjem in postavite na stran.
Označi kot dokončano
4.
Želatina
Želatino pustite nabrekati v hladni vodi približno 10 minut. Nato iztisnite nepotrebno vodo in jo v ponvi s 4 žlicami jogurta med nenehnim mešanjem rahlo segrevajte, dokler se želatina popolnoma ne raztopi. Preostali jogurt zmešajte s sladkorjem in vmešajte želatino.
Označi kot dokončano
5.
Pripravite nadev
Smetano stepemo posebej in jo vmešamo v jogurtovo kremo. Na koncu vmešajte jagode.
Označi kot dokončano
6.
Plastenje podlage
Ohlajeno osnovo razdelite na dva enaka dela. Na dno razporedite nadev in na vrh položite zgornjo plast. Postavite v hladilnik.
Označi kot dokončano
7.
Testo
Maslo pustite segreti na sobno temperaturo. Presejte sladkor v prahu in ga rahlo stepajte z zmehčanim maslom približno 4 minute. Vmešajte kremni sir, da dobite homogeno maso. Celotno torto prekrijte s prelivom. Postavite v hladilnik.
Označi kot dokončano
8.
Priprava glazure
Želatino pustite namočeno v hladni vodi približno 10 minut. Smetano in sirup segrejte na srednji temperaturi (ne zavrite). Sesekljajte čokolado in jo dodajte. Želatino iztisnite in jo dodajte mešanici ter mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi.
Označi kot dokončano
9.
Končna obdelava glazure
Odstavite s štedilnika in pustite, da se ohladi, dokler glazura ne postane primerno viskozna, vendar ne pustite, da se popolnoma strdi.
Označi kot dokončano
10.
Okrasite jagodno kapljično torto
Po torti pokapajte glazuro in jo razporedite po straneh torte. Okrasite s sadjem in stepeno smetano po okusu.
Označi kot dokončano
Opombe
Hranilne vrednosti so ocenjene glede na surovine. Pravzaprav se lahko razlikujejo.
Ena porcija je enaka eni rezini torte, če je torta sestavljena iz 12 kosov.